Tornaveu
La festa de la Ver­ge de la Candelaria de Puno

Celebrada el febrer de cada any a la ciutat de Puno, al Perú, la festivitat de la Verge de la Candelaria fa un melting pot d’actes de caràcter religiós, festiu i cultural que tenen les seves arrels en tradicions catòliques i elements simbòlics de la cosmovisió andina. Les festes comencen a primers de mes amb la celebració d’una missa a l’alba, a la qual segueix una cerimònia de purificació ancestral. L’endemà al matí, després d’un acte litúrgic, es transporta una imatge de la Verge de la Candelaria per fer-la recórrer en processó els carrers de la ciutat amb l’acompanyament de danses i músiques tradicionals. Després, les festes prossegueixen amb la celebració de dos certàmens en els quals competeixen uns 170 grups de tota la regió i que apleguen uns 40.000 ballarins i músics.

Els participants principals són els habitants d’ètnia quítxua i aimara de les zones rurals i urbanes de la regió de Puno. Moltes persones originàries de Puno que van emigrar de la regió tornen a aquesta amb motiu de les festes de la Candelera, la qual cosa contribueix a reforçar-hi un sentiment de continuïtat cultural, motiu pel qual la UNESCO li dóna protecció especial.

Tres federacions regionals de practicants d’aquest element del patrimoni cultural col·laboren en l’organització de les festivitats i en la preservació de les tècniques i coneixements tradicionals relacionats amb la dansa, la música i la fabricació de màscares. La transmissió a les generacions més joves de tots aquests coneixements es fa mitjançant l’organització d’assajos musicals i coreogràfics, i també a través de tallers per a la fabricació de màscares. Les festes finalitzen amb una cerimònia en honor de la Verge, un concert i misses de comiat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa