Tornaveu
La cosmovisió andina de la cultura kallawaya, obra mestra de la humanitat

Els valors i les expressions que guarden “cultures vives” de la Cosmovisió Andina de la Cultura Kallawaya han estat reconeguts per la UNESCO com a obra mestra de Patrimoni Oral i Intangible de la Humanitat. Els orígens del grup ètnic dels kallawayas, establerts la regió muntanyosa de Bautista Saavedra, al nord de La Paz (Bolívia) es remunten a l’època preincaica. Les seves pràctiques i valors han evolucionat amb la fusió de les religions indígena i cristiana.

La seva activitat principal és l’exercici d’una medicina ancestral a la que s’associen diversos rituals i cerimònies que constitueixen la base de l’economia local. La cosmovisió andina de la cultura kallawaya recull mites, rituals, valors i expressions artístiques que gaudeixen d’un gran reconeixement a Bolívia i d’altres països de l’Amèrica del sud, on exerceixen els metges-sacerdots kallawayas. La farmacopea kallawaya, que consta de 980 espècies medicinals, és una de les més riques del món, i si bé la tasca de curació està reservada als homes, les dones també participen en alguns rituals i es consagren a la cura de la salut de nens i dones embarassades.

La UNESCO es proposa de salvaguardar l’embolcall d’aquestes cures, les cerimònies, on grups de músics anomenats kuntus toquen el tambor per tal d’entrar en contacte amb el món dels esperits. En els darrers anys, la vida tradicional dels kallawayas s’ha vist amenaçada per l’aculturació i per la falta de protecció jurídica de les comunitats indígenes davant les grans multinacionals farmacèutiques, un fet que pot provocar la desaparició d’aquests coneixements mèdics.

La UNESCO es procura garantir amb el seu pla d’acció, per mitjà de la transmissió entre generacions, la preservació dels coneixements i el saber de la cultura kallawaya. Entre els reptes plantejats hi ha l’impuls de les tècniques de transmissió de coneixements, la creació de les condicions necessàries d’educació per a la consolidació d’aquests coneixements entre la comunitat, i la promoció de la cultura kallawaya com a part de la identitat multicultural de Bolívia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa