Tornaveu
La catalogació del patrimoni ebrenc avança a bon ritme

Coneixeu l’enfarinada que se celebra cada Carnestoltes a Godall? El romanç de la Samaritana de Flix? El sistema de majors implementats a la Ribera d’Ebre? Són alguns dels elements catalogats en l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE), que ja ha registrat cinquanta pràctiques antropològiques, relatives a trenta-quatre municipis, genuïnes del territori. Pepa Subirats, directora de l’IPCITE, lidera un projecte que compta amb la dedicació de tres coordinadors científics, tres antropòlegs, dos responsables d’elaborar un pla de comunicació i dos membres de l’equip redactor del Catàleg del Paisatge de les Terres de l’Ebre.

Les dades recollides per l’IPCITE són agrupades en set grans blocs temàtics: “activitats productives, processos i tècniques”, “creences, festes rituals i cerimònies”, “tradicions orals, particularitats lingüístiques i formes de comunicació”, “representacions, escenificacions, jocs i esports tradicionals”, “manifestacions musicals i sonores”, “salut, alimentació i gastronomia” i “formes de sociabilitat col·lectiva i d’organització social”. Mitjançant aquesta divisió, www.ipcite.cat ofereix ordenadament els fruits de la seva recerca a la ciutadania.

Des del seu naixement (2015), l’IPCITE ha concebut la catalogació del patrimoni cultural immaterial ebrenc des de dues perspectives: aportar rigor científic a les festes de caràcter tradicional, i aprofitar la mateixa recerca per impulsar econòmicament les Terres de l’Ebre. En aquest sentit, l’IPCITE treballa perquè les expressions culturals que inventaria no esdevinguin únicament material d’arxiu, sinó plataformes de difusió per promocionar les festes locals.

Format per un conglomerat d’institucions públiques i entitats sense ànim de lucre, entre les quals hi ha l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català, l’IPCITE no oblida la finalitat economicista del seu projecte. La feina desenvolupada per l’equip de treball, subratlla insistentment Subirats, ha de tenir un retorn tangible en la població ebrenca.

Clicant aquest enllaç, us podeu subscriure al butlletí bimensual de l’IPCITE.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa