Tornaveu
La cal·ligrafia mongola, en perill de desaparició

La cal·ligrafia mongola confereix un sentiment d’identitat i continuïtat històrica a la població de Mongòlia en el seu conjunt, revitalitzada per la democratització del país durant la dècada dels noranta. Avui, la pràctica d’aquesta cal·ligrafia compleix funcions socials i econòmiques que la UNESCO ha decidit protegir declarant-la Patrimoni Immaterial de la Humanitat. La base d’aquesta tècnica d’escriptura clàssica és un conjunt de noranta lletres que s’uneixen verticalment amb traços continus per formar paraules. Les lletres es formen amb sis traços principals anomenats respectivament “cap”, “dent”, “tija”, “estómac”, “arc” i “cua”. Encara avui s’utilitza per a la redacció de cartes oficials, invitacions, correspondència diplomàtica i cartes d’amor, i també per a una modalitat de taquigrafia anomenada escriptura sincrònica.

Els mestres en aquest art d’escriure seleccionen els seus millors alumnes per fer-los cal·lígrafs, i els vincles que s’estableixen entre professors i alumnes subsisteixen tota la vida, i tots ells s’estimulen mútuament per perfeccionar la seva tasca artística. Però el ritme veloç de la transformació de la societat, la urbanització i la mundialització ha tingut com a conseqüència una important disminució del nombre de cal·lígrafs joves. Actualment, només hi ha tres professors universitaris d’edat madura que ensenyen voluntàriament l’art de la cal·ligrafia a un petit grup d’uns vint joves. A més, l’augment del cost de la vida ja no permet que els mestres cal·lígrafs segueixin ensenyant el seu art a més generacions de joves sense percebre cap remuneració.

En aquest sentit, la UNESCO avisa que la cal·ligrafia mongola corre perill de desaparició, també a causa de la manca de polítiques de salvaguarda adequades per part de l’administració. El pla d’acció de la UNESCO en aquest sentit inclou activitats de formació, publicació de material de suport educatiu, treballs de recerca i documentació, i activitats de sensibilització. Es compta amb el suport d’organitzacions de cal·lígrafs, instituts de recerca i organismes governamentals. La cal·ligrafia mongola s’ha inclòs a la Llista Nacional del Patrimoni Cultural Immaterial que requereix mesures urgents de salvaguarda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa