Tornaveu
L’ ‘aitys’, l’art de la improvisació

Un concurs d’improvisació oral, on els poemes es reciten o es canten al ritme dels instruments musicals tradicionals com el kazakh Domb o els kirguís comuns. Laitys, propi del Kazakhstan i el Kirguizistan, ha estat inscrit a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, consisteix en el fet que dos intèrprets, anomenats akyns, competeixen entre ells improvisant poemes enginyosos sobre els temes que es van succeint –com els bertsolaris i la cançó improvisada dels Països Catalans i Galícia, per exemple- i que acaben amb rèpliques humorístiques i reflexions filosòfiques.

Durant el concurs, els artistes improvisen el seu diàleg sobre temes proposats pels espectadors, de tal manera que guanya qui demostra més virtuosisme musical, sentit del ritme, originalitat, capacitat inventiva, saviesa i enginy. Aquest concurs se celebra en diverses ocasions, com per exemple esdeveniments nacionals i festes locals, i serveix per posar en el debat social qüestions que afecten els ciutadans en un sentit o altre. És una manera de fer participar i reflexionar la societat a través del joc i el concurs. I encara més, com destaca la UNESCO, és també una manera de fer participar les dones en aquests debats, perquè poden expressar les seves opinions i aspiracions amb comoditat.

Aquest concurs s’ha convertit en un component de la identitat de les comunitats dels dipositaris primordials d’aquest art tradicional. Els artistes més veterans transmeten els seus coneixements i pràctiques a més generacions de joves.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa