Tornaveu
Inscripcions a les Llistes de Salvaguarda i Representativa, i les eleccions al Fòrum d’ONGs en la 12a Convenció per a la Salvaguarda del PCI de la UNESCO

La 12a Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, continua a la República de Corea. La cerimònia d’obertura de la Convenció (3 de desembre) va estar ben organitzada i amb un desplegament considerable de recursos materials i humans. La República de Corea està tècnicament molt desenvolupada. En aquesta cerimònia hi va haver unes actuacions de grups de tabalers molt interessant, amb una gran presència femenina i amb unes expressions artístiques molt elaborades. Cantants, infants i altres intèrprets de manifestacions populars, abillats amb vestits tradicionals molt vistosos, van fornir un espectacle acolorit i de qualitat.

Un Ordre del dia de la Convenció molt tècnic, amb moltes intervencions i participatiu

L’endemà ja estem immersos en les tasques pròpies d’una reunió internacional amb més de 700 persones i 114 països representats. El programa és dens i llarg: aprovació de l’agenda de la Convenció; informe de la sessió anterior del 2016, realitzada a Addis-Abbaba; informe de la Secretaria de les activitats desenvolupades des de l’anterior convenció i finalment les contribucions voluntàries addicionals al Fons del PCI. En aquest darrer punt, l’assemblea s’encalla: els recursos econòmics han baixat i el Secretari de la Convenció, Sr. Tim Curtis, manifesta la seva preocupació per la reducció important d’aportacions financeres. Res de nou. A tot arreu hi ha problemes similars. A casa nostra la mateixa o pitjor dinàmica. La suposada i lenta recuperació de l’economia tardarà encara més temps a arribar a l’àmbit de la cultura. Les subvencions, ajuts o aplicació de recursos privats encara aniran més lents en ser implementats en els nostres col·lectius. I ja veurem l’any vinent, amb un escenari de comptes de la Generalitat bloquejades i recursos ofegats per la intervenció de les institucions catalanes. No semblen que hi hagin bones perspectives, més aviat tot el contrari.

Al final de la tarda el Fòrum d’ONGs organitza una reunió entre totes les entitats acreditades. S’informa de les activitats desenvolupades pel Comitè Directiu. S’avaluen els comptes, amb pressupostos molt ajustats, amb petites subvencions directes de la UNESCO. S’informa de les accions principals presses pels respectius grups de treball, essent un dels principals l’anomenat Comitè Electoral. L’Ens ha liderat aquest grup, amb quatre representants més: els de Canadà, Corea i Kenia. Després d’un debat on s’ha reflexionat sobre l’esperit que anima els objectius i la missió del Fòrum, s’acorda superar algunes de les directrius presses en la darrera reunió del mateix Fòrum a desembre de 2016 i proposar un canvi d’aquelles normes per unes d’altres. El Fòrum d’ONG hauria de tenir una mica més de coherència. Pot ser una mica més endavant superarà aquetes dinàmiques. Tanmateix, la flexibilitat i la visió realista d’una situació concreta, per sobre de les normes establertes, també és un valor a considerar. No sempre és així en altres àmbits molt més propers a nosaltres. Desprès d’aquesta reunió, i passades dotze hores des que entravem al Centre de Congressos Internacional ICC de l’illa de Jeju, sortim cap a l’ hotel. Fa fred.

Seguim la 12a sessió de la Convenció. Avui dimarts, a Jeju tan aviat fa sol com neva. No gaire neu, ben entès, però amb fred i amb un oratge canviant. El programa indica que es tractaran el Projecte per utilitzar els recursos del Fons del PCI; informes dels Estats parts sobre l’ús de l’assistència internacional del Fons del PCI; examen dels informes dels Estats parts sobre l’aplicació de la Convenció; situació actual dels elements inscrits en la Llista Representativa del PCI de la humanitat; examen dels informes presentats pels Estats parts sobre la situació actual dels elements inscrits en la Llista del PCI que requereixen mesures urgents de salvaguarda. Tots els anteriors apartats són importants conceptualment. Així doncs, són debatuts els temes relacionats amb l’aplicació de recursos financers per als projectes concrets, del perquè han estat utilitzats i de com està la situació d’elements ja inscrits en la Llista Representativa i en la de mesures de salvaguarda. En resum un seguiment dels diners aplicats i de les accions i inscripcions ja preses.

Comencen les inscripcions a la Llista de Salvaguarda (6 elements) i a la Llista Representativa (35 elements)

Després de diversos apartats de l’àmbit interior de la Convenció en l’ordre de Directives operatives i del Grup de treball intergovernamental, arribem a dimecres sis de desembre. Avui s’albira un dia important per als elements que opten a la inscripció en les respectives llistes. L’Òrgan d’Avaluació, format per sis experts (un per cadascun dels Grups Regionals de tot el món UNESCO) i per sis representants d’ONG acreditades (actualment l’ONG representant del Grup I, on estem inclosos l’Ens, és l’ONG noruega Norsk Håndverksinstitutt / Institut per l’Artesanat), enumera les seves actuacions. Tot seguit, comença a exposar les seves recomanacions vers el Comitè Intergovernamental respecte la inscripció, o no, de sis elements del PCI presentats pels respectius Estats, i que necessiten una urgent inscripció a la Llista de Salvaguarda.

Efectivament, l’òrgan d’Avaluació proposa inscriure a quatre elements (presentats per Botswana, Marroc, Turquia i Emirats Àrabs Units) i retornar dos elements als països respectius (Colòmbia/República Bolivariana de Veneçuela i Mongòlia). A partir de les apreciacions en positiu efectuades per l’Òrgan respecte dels quatre primers elements, el Comitè Intergovernamental accepta la inscripció de tots quatre. Tanmateix, l’Òrgan desaconsella la inscripció de l’element “Los cantos de trabajo del llano colombo-venezolano”, presentat conjuntament pels països mencionats. El debat s’encén. Cuba, Palestina, Afganistan, i altres països no accepten la decisió de l’Òrgan i després de diferents intervencions el resultat final és variar alguns paràgrafs de l’informe de l’Òrgan i el Comitè accepta finalment que l’element sigui inscrit en la Llista del PCI que necessiten una urgent acció de salvaguarda. En resum, els països pressionen sobre la presentació dels seus elements i, com a tot arreu, tenen aliats i/o interessos concurrents amb altres Estats presents, els quals donen suport a les seves tesis. L’ambient és educat i s’acaba acceptant la presentació de Colòmbia/ Veneçuela. Perd el més feble, l’Òrgan d’Avaluació. Igualment passa amb l’element presentat per Mongòlia: “Les pràctiques tradicionals mongoles de veneració de llocs sagrats”.

Després de la inscripció de cadascun dels elements respectius, es presenten un vídeo de dos o tres minuts de durada que mostra un tast de l’element acceptat. Cal mencionar l’element presentat per Turquia: “El llenguatge xiulat”. Recordem que l’element “El silbo gomero” de La Gomera (Illes Canàries), és un element inscrit en la Llista Representativa del PCI en l’any 2009. No importa que un element estigui inscrit en una llista de salvaguarda i el mateix o altre molt similar, sent d’un altre Estat, pugui estar inscrit en una llista diferent. Felicitats a tots.

Avui dimecres, en la pausa per a dinar de la Convenció, les ONG seguim amb la feina que ens ha portat aquí. Hem dinat en 20 minuts. L’Ens es va inscriure en el Grup de treball del Grup I, del qual formem part. En Lluís Garcia, fa una exposició sobre les accions per a la realització dels inventaris del PCI. Una ponència didàctica i pràctica.

De 18 a 20:30h, encara hi ha un plenari del Fòrum d’ONG. Es realitzen les eleccions als càrrecs del Comitè de Direcció que quedaven vacants. Concretament, es trien els representants de les següents regions: Grup Vb dels Estats àrabs, Grup III dels Estats d’Amèrica llatina i Estats del Carib i Grup II d’Europa de l’est. Surten escollits unes entitats de Síria, Mèxic i Polònia respectivament.

Demà dijous continuarà la Convenció i les reunions del Fòrum.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa