Tornaveu
Història, llegat industrial i patrimoni festiu, claus de la capitalitat cultural de Ripoll 

Ripoll ja és oficialment Capital de la Cultura Catalana per a l’any 2013. El passat 26 de gener va tenir lloc l’acte inaugural al Monestir de la ciutat. La localitat recull el relleu de Tarragona, que va assumir aquest honor durant el 2012. La capital del Ripollès acull aquest nomenament donant un fort protagonisme al llegat industrial, la història i, especialment, al patrimoni festiu de Catalunya.

Una bona mostra d’aquesta voluntat és el seu programa d’activitats. Entre la seixantena d’actes programats, Ripoll acollirà diferents esdeveniments d’arrel tradicional catalana, com la XXXI Trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya (20 d’abril), la Commemoració del 10è aniversari de Ripoll com a Ciutat Pubilla de la Sardana (21 d’abril), el Festival Internacional de Dansa (del 22 al 28 de juliol) i la Trobada Nacional de Puntaires (27 d’octubre), entre d’altres. La clausura serà el 29 de novembre amb un concert de l’Escolania de Montserrat.

Durant el mes de desembre ja van començar els actes d’arrel amb la recuperació del Cant de la Sibil·la –la referència més antiga que se’n conserva als Països Catalans és precisament de Ripoll, l’any 975-. També es va presentar una còpia facsímil d’una de les Bíblies de Ripoll, les grans joies de l’Scriptorium del Monestir de Ripoll del segle XI, que es podrà veure al llarg de l’any al Museu Etnogràfic.

La capital de la Cultura Catalana és una iniciativa itinerant que s’adreça a tot el domini lingüístic i cultural català i té com a objectius contribuir a ampliar la difusió, l’ús i el prestigi social de la llengua i la cultura catalanes, incrementar la cohesió social dels territoris de llengua i cultura catalanes i promocionar i projectar arreu el municipi designat.

Tarragona va assolir amb escreix aquests objectius. Durant el 2012 es van celebrar més de 1500 esdeveniments, amb una participació de 870.000 persones. No deixen de ser xifres, però sí que evidencien que la iniciativa ha permès de fer visible la fortalesa de la cultura catalana arreu del territori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa