La consellera d’Ensenyament de la Generalitat presidí l’entrega dels guardons del Memorial Francesc Candel, acompanyada de Xavier Bosch, director general per a la immigració, de Pere Baltà, president de la Fundació Paco Candel, i del secretari del Col·legi de Periodistes, Enric Frigola. Frigola celebrà d’entrada que els guardons del Memorial se seguissin lliurant en la seu dels professionals de la informació, tot recordant que Francesc Candel fou designat periodista honorífic; tot seguit, cedí la paraula al president de la Fundació que va fer un breu repàs de les previsions per a la commemoració del 50è aniversari de la publicació del llibre Els altres catalans, que aparegué pel dia de Sant Jordi del 1964. La celebració ja té una col·laboració institucional molt important i el suport d’una societat civil que recorda la importància del conjunt de l’obra de Candel i molt especialment de la profunda anàlisi sociològica que va fer en aquest llibre. La recerca que s’ha fet amb vista a l’esdeveniment ha aportat una projecció internacional que es coneixia poc abans d’ara, localitzant estudiosos en diverses universitats dels Estats Units, dues tesis doctorals a França, una tesi d’Alemanya… En general, són tesis promogudes pels bons resultats aconseguits a Catalunya per les polítiques d’inserció social de les onades immigratòries que estudià Candel.
El director general per a la immigració féu referència a la col·laboració que s’establí fa uns anys amb la Fundació Candel i el Departament d’Ensenyament per a fer conèixer l’obra i la trajectòria de Candel entre els alumnes de batxillerat i FP per mitjà del programa «Candel a l’aula». L’èxit d’aquesta proposta ha generat que s’hagi obert, a través del teixit associatiu, al conjunt de la societat catalana, aprofitant l’ocasió del 50è aniversari del llibre, la qual cosa possibilità un viu debat sobre el paper de la immigració en la configuració de la Catalunya actual. «La vida i l’obra de Candel ens recorda», precisà Xavier Bosch, «que som un país d’immigrants, un país que ha sabut acollir-los d’una manera exemplar».
A continuació, el president de la Fundació Candel relacionà les institucions i les personalitats guardonades en les primeres quatre edicions, que eren presents a l’auditori del Col·legi de Periodistes, i valorà la peculiaritat dels nous guardonats des d’una certa coherència dins dels actuals moments crítics: el Memorial de l’àmbit cultural atorgat a la Fundació Lluís Carulla valora l’altruisme d’una família que ja exercia el mecenatge de la cultura catalana al bell mig de la repressió franquista i, ja en democràcia, l’ha estès atenent la integració social dels nouvinguts, «com és el cas dels Premis Francesc Candel que van per la desena edició», comentà Pere Baltà, «demostrant-nos la sensibilitat social de la nissaga Carulla, que he d’agrair en nom de tot el patronat, que té com a principal funció conservar la memòria del nostre gran autor». En un moment en què el mecenatge haurà de tornar a cobrir el buit que van deixant les administracions en el camp del finançament sociocultural, prosseguí el president de la Fundació Candel, «visualitzar aquesta gran labor és quasi un acte de justícia, però també un senyal a l’horitzó de les polítiques de promoció cultural». Montserrat Carulla, en rebre el guardó, recordà honorada que, en el seu moment, Candel havia estat guardonat merescudament amb el Premi d’Honor de la Fundació Lluís Carulla.
Tot seguit, es féu l’elogi d’una alternativa de finançament sociocultural sorgida de l’economia social com és la de COOP57, que es defineix com a cooperativa de serveis financers, sorgida de la fallida d’una important editorial que, «en aquests moments, ha multiplicat el nombre de membres i les operacions de crèdit en pro de cooperatives i associacions, i ha creat l’expectativa d’una solució als problemes financers del sector». La presidenta, Rosa Miró, va fer referència al compromís social de Candel, en la línea de COOP57, tot citant-lo: «A mi, em guanyen els obrers. Des de l’esperança en el jovent i en el futur, nosaltres ens sentim molt identificats amb ell.»
El premi concedit al periodista Joan Carles Peris, editor del Telenotícies Cap de Setmana, visualitza un espectacular canvi d’actitud del conjunt de la Televisió de Catalunya en el tractament de les informacions de la cultura popular, marginades des de la creació de la televisió autonòmica per a evitar el model no desitjat d’una televisió antropològica. El TN que dirigeix i presenta el guardonat ha fet evident la compatibilitat entre la modernitat i la universalitat amb les notícies que genera l’associacionisme cultural de base. Joan Carles Peris cità un a un els integrants del seu equip, també «la direcció general de RTVE que, efectivament, volia un “tercer canal” antropològic i amb un cosmopolitisme informatiu mal entès que feia quasi invisible la cultura popular, condemnant-la a la irrellevància i a la desaparició. El Memorial demostra que no ho han aconseguit».
La consellera d’ensenyament finalitzà l’acte amb la felicitació als guardonats, citant el Candel «cronista dels sentiments, els anhels i les angoixes de tantes persones que van viure el desarrelament i el tornar-se a arrelar en una altra terra, regalant-nos el passat que portaven per a poder construir un futur comú» i recollí unes paraules d’Espriu que concreten les qualitats d’un mestre: «Orgullosa humilitat, total dignitat, bondat exemplar, subtil intel·ligència, grandesa d’ànima, mesura, benevolència irònica, tolerància, comprensió i perdó… Ben segur», acabà afirmant Irene Rigau, «aquestes paraules ajuden a reconèixer el Paco Candel que per a tots nosaltres i per molts anys serà una vida plena de sentit per Catalunya».