Tornaveu
Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya es troben a Montmaneu

Qui manté viva aquesta boníssima tradició és la Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya, que cada any organitza la Trobada d’Escudellers, Ranxos i Sopes de Catalunya. Enguany s’arriba a la IX edició, i se celebrarà a Montmaneu (Anoia) el cap de setmana del 12 i el 13 de novembre. La colla de Montmaneu serà l’amfitriona, i les colles Històriques de Capmany, Castellterçol, Gelida, Ponts, La Seu d’Urgell, Verges, Vidreres, i la invitació especial d’Albons.

Els actes començaran dissabte amb debats i la presentació de la trobada. Però el plat fort arribarà diumenge amb activitats pels carrers i plaça de Montmaneu des de primera hora del matí. Allà es podran provar totes les receptes històriques d’arreu del país. No cal cap inscripció prèvia, només ganes de degustar les millors olles.

Algunes recerques històriques relacionen l’origen dels ranxos amb un àpat generós que els senyors feudals oferien per agafar forces just abans de l’època de dejuni i abstinència de Quaresma i compensar-los de la misèria. Segons altres, aquesta “sopa dels pobres”, la donaven els convents i les grans mansions a les persones més necessitades del poble.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa