Tornaveu
Els castells, una dècada mostrant valors al món

“El país sencer va fer seva la festa i val la pena recordar, malgrat les circumstàncies adverses, els valors del món casteller, tants i tant profunds, que ens faran revertir la situació que ens afecta de moltes maneres”, va dir la consellera Ponsa, tot remarcant que el Govern treballa des de fa temps amb les colles i entitats implicades per establir “mesures” que ajudin a reprendre l’activitat castellera tan bon punt la situació sanitària ho permeti.

A Vilafranca, l’Ajuntament també va reunir les tres colles locals en un acte auster marcat per la lectura d’un manifest i el llançament de deu coets. I també es reivindica com “la plaça més castellera”. “Aquí es feien castells fins i tot en una època en què no se’n feien enlloc més”, ha recordat l’alcalde Pere Regull, tot celebrant la “lluita” dels vilafranquins per mantenir l’activitat de forma ininterrompuda fins aquest 2020. El consistori vilafranquí espera que el reconeixement com a patrimoni immaterial de la humanitat serveixi per preservar els castells “i garantir que puguin tornar després de la pandèmia”.

La candidatura dels castells havia estat impulsada per la Comissió Castells Patrimoni de la Humanitat, formada pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, la revista “Castells” i el Centre Unesco de Catalunya. La iniciativa va aconseguir un bon suport social arreu del país, que es va traduir, entre d’altres, en una declaració solemne de suport per part del Parlament de Catalunya, amb la unanimitat de tots els grups polítics, al cap d’un any, l’abril de 2008.

Posteriorment, l’Estat Espanyol va assumir la candidatura com a pròpia a proposta de la Generalitat de Catalunya. Va ser a la reunió del Consejo del Patrimonio Histórico, organisme integrat per representants de totes les comunitats autònomes, de juliol de 2009, que va donar-li llum verda. La demanda es va formalitzar amb la presentació, el 28 d’agost de 2009, a la seu de la UNESCO, a París, del Dossier de Candidatura dels Castells elaborat per la Comissió, elaborat per un seguit d’especialistes castellers d’arreu del territori. La decisió final per a la proclamació es va prendre en la reunió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial de la Humanitat, que es va celebrar a Nairobi, Kènia, el 16 de novembre de 2010.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa