Tornaveu
El tchopa, dansa de sacrifici de la comunitat Lomwe

La dansa tchopa és una art escènica practicada per les comunitats Lomwe del sud-est de Malawi. Aquesta dansa s’expressa generalment en les festes després d’una bona collita i les expedicions de caça d’èxit, i durant les ofrenes als esperits ancestrals, després de desastres com les sequeres i les epidèmies. El tchopa requereix coneixements i habilitats especials de ball, cant i bateria. Una trentena de ballarins dansen en cercle i es creuen, i alguns d’ells porten a l’esquena bosses d’eines agrícoles, pells d’animals, titelles, equip de caça i estris antics.

Cada cap del poble compta amb un petit grup de tchopa, i si bé inicialment els integrants del grup eren homes i dones de la comunitat Lomwe, avui també s’hi impliquen els infants. El coneixement i les habilitats requerides per a aquest ball es transmeten durant les sessions de pràctica i les execucions ocasionals. Altres funcions clau en el grup són les dels fabricants de vestits de la dansa i tambors, canonades i ballarins.

Aquesta dansa ha passat a formar part de la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat
“perquè enforteix la cohesió social de les comunitats Lomwe, ja que els membres s’ajuden entre si quan sigui necessari, per exemple, en cas de malaltia o dol”. La inclusió a la llista de la UNESCO proposa mesures de salvaguarda per “donar suport a la transmissió i promoció de la tchopa a les comunitats i proporcionar capacitació, documentació, investigació, publicacions i campanyes de sensibilització a través d’ONG’s, fundacions locals i centres culturals i educatius”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa