Tornaveu
El solstici d’estiu en clau barcelonina

Trobades veïnals, familiars o d’amistats per a sopar, fer música i encendre fogueres. La nit de Sant Joan a Barcelona és màgica, amb l’arribada de la Flama del Canigó a la plaça de Sant Jaume, on és rebuda per les autoritats municipals, l’Àliga de la Ciutat i els Gegants de la Ciutat, mentre sona la cançó Muntanyes del Canigó i els representants de cada barri agafen el foc que encendrà les fogueres de tota la ciutat. Amb l’encesa dels focs comencen les revetlles a les places i carrers dels barris barcelonins i, paral·lelament, els sopars populars, espectacles pirotècnics i festa fins a la matinada. Sens dubte, la celebració del solstici d’estiu a la ciutat és especial.

Això és el que ha volgut recollir el llibre La nit de Sant Joan a Barcelona, una anàlisi en profunditat d’aquesta nit a la ciutat des de múltiples perspectives: la història, l’antropologia i el folklore, per tenir-ne una visió tan àmplia i completa com sigui possible. De la redacció d’aquest treball de recerca divulgatiu, se n’ha encarregat un equip multidisciplinari, format pels historiadors Xavier Cazeneuve i Albert Torras, els antropòlegs Manuel Delgado, Marta Contijoch i Roger Canals i el folklorista Amadeu Carbó. I tot plegat coordinat per la periodista Assumpció Maresma.

El lector hi trobarà testimonis documentals de la festa a la ciutat de Barcelona i els escenaris nous que l’evolució urbana de la ciutat ha anat creant, i que han convertit el 23 de juny en la festa més antiga celebrada sense interrupcions a la ciutat i també a la resta de territoris de parla catalana. El llibre també repassa els motius pels quals la ciutat que encenia centenars de fogueres la nit del solstici d’estiu va deixar de fer-ho durant les últimes dècades del segle XX, un fet molt més important que no sembla. Amb la recerca sobre la Flama del Canigó a Barcelona, també descobrim el relat del lligam entre la resistència cultural i l’associacionisme veïnal.

La nit de Sant Joan a Barcelona es presentarà el proper 19 de maig a l’espai 4 del Palau de la Virreina a les 19h, i comptarà amb la presència de tots els autors. En el marc d’aquest acte es presentarà també l’exposició divulgativa Falles i focs, produïda per la xarxa de Cases de la Festa i el Museu Etnològic de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa