Tornaveu
El projecte col·laboratiu Wikipedra, guardonat amb el Premi Europa Nostra 2022

Catalunya concentra milers construccions de pedra seca repartides arreu del territori, que s’han produït ininterrompudament des dels ibers, al segle VI aC, i fins als nostres dies. Totes les que es coneixen es poden consultar al lloc web Wikipedra, agrupades en les categories de barraques, construccions per emmagatzemar aigua, forns, murs i altres estructures. Cadascuna va acompanyada d’una fitxa, amb informació de la ubicació, el seu estat de conservació, tipologia i característiques arquitectòniques i també fotografies. Seguint el model de la Wikipedia, la Wikipedra és un espai construït únicament a partir de les contribucions dels ciutadans, i permet que qualsevol usuari pugui afegir-hi una nova construcció, si no hi surt a l’inventari.

El projecte, que va comprar també amb l’impuls de l’Associació Drac Verd de Sitges, es va iniciar l’any 2011 com a resposta a la pèrdua d’aquest patrimoni, principalment per l’abandonament progressiu de l’activitat agrícola i ramadera. Gràcies a la implicació d’ADRINOC (Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Est de Catalunya), a través del projecte de cooperació Col·labora X Paisatge, l’any 2017 es va posar en marxa una aplicació mòbil que facilita la introducció i consulta de dades.

Durant els primers deu anys transcorreguts des de la posada en marxa del projecte, hi han participat més de 500 col·laboradors i s’han inventariat 30.928 construccions de pedra seca.

En l’anunci dels premis, el jurat va destacar la Wikipedra com “un exemple de bones pràctiques per al compromís dels ciutadans en la conservació del patrimoni material, juntament amb el patrimoni immaterial al qual està connectat”.

Principals premis europeus en patrimoni

Els premis han reconegut un total de 30 projectes en 18 països, iniciatives molt diverses en els àmbits de la conservació i nous usos, investigació, educació i formació i participació ciutadana. Entre elles, hi ha per exemple la rehabilitació de l’illa del Rei a Menorca; els Patios de la Axerquía de Còrdova, que busca la recuperació del nucli històric mitjançant accions a les seves cases; un projecte per salvaguardar i gestionar de forma sostenible el Teatre de Titelles de Sicília; un festival de gastronomia jueva a Varsòvia, o una iniciativa per transmetre les habilitats i el coneixement al voltant de la camisa romanesa tradicional, que és a la vegada una declaració en contra de la indústria de la “moda ràpida”.

La cerimònia d’entrega dels premis tindrà lloc el 26 de setembre a l’Òpera Estatal Praga, durant el Congrés del Patrimoni Cultural Europeu. Allà també es donarà a conèixer el premi del Públic i el Premi Gran Prix, que seran escollits entre els guanyadors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa