Tornaveu
El president de l’Ens parlarà del patrimoni cultural immaterial i l’associacionisme cultural a Mèxic

La primera de les ponències, dilluns 12 de novembre (12:00h), tindrà una gran importància institucional. No debades, se celebrarà a la Comissió de Cultura del Congrés d’Estat de Tlaxcala, que ha volgut conèixer l’organització i característiques singulars de l’associacionisme cultural català. La conferència La cultura popular, base de la cohesió comunitària i organització social. L’experiència de Catalunya, estarà dividida en tres grans blocs temàtics. Una presentació introductòria tractarà sobre la gènesi i evolució de l’associacionisme cultural a Catalunya, posant èmfasi en la capacitat d’autoorganització de la ciutadania com a eina de progrés social; a continuació, un segon àmbit aprofundirà en la capacitat de l’associacionisme cultural català per crear sinergies entre els col·lectius de cultura popular; finalment, s’apuntaran les mesures en l’àmbit del patrimoni cultural immaterial que s’estan aplicant a Catalunya, tant des de la societat civil com des de les institucions públiques.

Interactividad Cultura y Desarrollo és, com l’Ens, una entitat acreditada en la UNESCO pel Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial. Convidant l’IPACIM, amb qui l’Ens té vigent un conveni de col·laboració, , desitja estrènyer relacions entre les tres entitats. En la conferència Importància del Patrimoni Cultural Immaterial per la cohesió i el desenvolupament de les comunitats, prevista el dimarts 13 (17:00h) a la Benemérita Universidad de Puebla, es reflexionarà sobre el Patrimoni Cultural Immaterial des d’una perspectiva social. Com podem fomentar la preservació i dinamització de les expressions locals? Com podem aconseguir un desenvolupament sostenible? Viana apuntarà els beneficis més tangibles, com ara la creació de riquesa o la capacitat d’apaivagar els efectes de la globalització, però també aquells més imponderables: arrelament a la comunitat, augment de l’autoestima, millora de la convivència social, sentit de pertinença, etcètera.

Tancarà l’estada mexicana la conferència Metodologia per al progrés dels inventaris del Patrimoni Cultural Immaterial, que tindrà lloc al Museu de l’Art Popular de Ciutat de Mèxic el dijous 15 de novembre (17:00h). En aquesta darrera intervenció, s’apuntarà la utilitat que tenen els inventaris per a recollir i –més important encara— dinamitzar les expressions culturals en perill de desaparició. D’altra banda, també es plantejarà la possibilitat d’avançar cap a la creació d’inventaris d’àmbit internacional. La xerrada brindarà una nova oportunitat per reivindicar la importància de les entitats sense afany de lucre en l’aplicació de les mesures contemplades en la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.

Les conferències que se celebraran Mèxic han estat organitzades per Interactividad Cultural y Desarrollo i l’IPACIM, i compten amb la col·laboració de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, i el suport de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa