Tornaveu
El PCI i les seves Llistes Representatives a la UNESCO. 7 i 8 de desembre. Illa de Jeju (Corea)

La 12a Convenció ja ha passat l’equador. Estem a dijous, dia on milers de catalans són a Brussel·les…i dos catalans són a la Convenció per a la Salvaguarda del PCI de la Humanitat de la UNESCO, a l’illa de Jeju (República de Corea), representant amb molt d’orgull i humilment a l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català i a Catalunya. De fet es refereixen a nosaltres com a Catalunya. Moltes persones en les ONGs i també entre els observadors i representants, coneixen el procés que està vivint el nostre país. Són molts menys els que tenen informacions ajustades a la realitat. No obstant, tots coincideixen que la repressió patida per milers de catalans l’1 d’octubre va ser una ignomínia impossible d’oblidar. Els principis i l’esperit de la Convenció per a la Salvaguarda del PCI de la Humanitat fomenta i vetlla pel compliment dels Drets Humans. Aquests drets són valors de la cultura, i conseqüentment de la condició humana, que ens han d’interpel·lar a tots i totes. És bo recordar-ho en la narració d’aquesta 12a Convenció.

Anem seguint amb la Llista Representativa. Armènia, Bulgària, Iran, Azerbaidjan, Macedònia, Alemanya, Suiza…. i altres països aconsegueixen inscriure els elements presentats. Uns quants d’aquests elements han obtingut una nota, diguem-ne, baixa nota.

Algun criteri preceptiu per a la inscripció de l’element a la Llista Representativa com ara el R.2 i el R.5 són qüestionats per l’Òrgan d’Avaluació. Així, en el criteri R.2 que demana que la inscripció de la pràctica contribuirà a donar a conèixer el Patrimoni Cultural Immaterial, aconseguint que es prengui consciència de la seva importància; o el R.5 que demana que la pràctica ha de figurar en un inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de l’Estat (o un dels seus territoris) que presenta la candidatura, estan poc o mal desenvolupats.

Ho deia en el meu article anterior. Els Estats són poderosos, més que no pas l’Òrgan d’Avaluació. Si la qüestió no és molt fragant, normalment passa. Cal tenir present que també hi ha elements que han estat retirats per l’Estat que els ha presentat, just abans d’arribar al plenari; senyal que els hi mancava solvència en l’expedient.

“Les figuretes d’argila d’Estremoz” (l’Alentejo. Portugal) i “El Punto” (Cuba) ja són PCI de la Humanitat

Entre els elements acceptats en la Llista Representativa, hi ha expressions culturals que són properes a les nostres activitats i àmbit cultural. Per exemple, l’element presentat i (acceptat sense cap entrebanc) per Portugal “L’ artesanat de les figures en argila d’Estremoz” ens recorden a les figures dels nostres pessebres. De fet, en aquesta regió de l’Alentejo portuguès, també es fan pessebres tot utilitzant aquestes figuretes entre 10 i 30 cm d’alçada i abillades amb vestits regionals o bé en l’estil de la iconografia cristiana. Alerta pessebristes, potser teniu col·legues a l’Alentejo portuguès.

D’altra banda, l’element “El Punto” de Cuba, també ha estat acceptat. Es tracta d’una manera de cantar, amb l’acompanyament d’instruments musicals de corda i percussió, amb intèrprets professionals o amateurs. El cantant desenvolupa lletres improvisades, entre 8 o 10 versos, tot fent rodolins que amb molta probabilitat són punyents i alhora humorístics. Efectivament, a casa nostra, concretament a l’Ebre n’hi ha expressions populars molt i molt similars, com la “Jota cantada” acompanyada per la rondalla, expressió recollida a l’IPCITE (Inventari Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre), recentment promogut per la Generalitat de Catalunya, on l’Ens també ha col·laborat. Expressions culturals a un i altre costat de l’Atlàntic que mostren que moltes comunitats fan coses similars, i més si han estat íntimament relacionades com Cuba i Catalunya.

La Pizza napolitana també és PCI

Un altre dels elements que ens toca a prop, presentat per Itàlia, és “L’art del pizzer napolità”; és a dir, la manera de fer la pizza. Una activitat d’un resultat ben saborós, que gaudim molts i molts de nosaltres, tot tenint “pizzers” catalans molt reconeguts. Això també és PCI de la Humanitat.

Ja estem a divendres, el cinquè dia de la sessió de la 12 Convenció. Fa més fred. Torna a nevar lleugerament. El dia és gris i ventós. Arribem al final de les 35 candidatures a la Llista Representativa del PCI que han estat avaluades per l’Òrgan d’Avaluació. En resum, podem explicar la situació final respecte les inscripcions a la Llista Representativa del PCI. En aquest cicle 2017 han estat 35 les candidatures presentades a aquesta llista. Hi ha hagut 23 propostes d’inscripció i 12 de retorn. Cal precisar que una proposta de candidatura ha estat retirada per l’Estat que l’havia presentat (Algèria) abans de la sessió de la Convenció. Així doncs, de les 34 candidatures avaluades en la 12a sessió del Comitè, finalment s’han acceptat 33 i una ha estat rebutjada (Tadjikistan) per no implementar correctament els criteris exigits.

Vietnam sol·licita el canvi d’un element entre les Llistes de Salvaguarda i Representativa

Ara, el Comitè Intergovernamental realitza un debat tècnic i extens vers la consideració de la sol·licitud de Vietnam respecte canviar un element d’una comunitat vietnamita de la Llista del PCI necessitat d’urgent Salvaguarda, cap a la Llista Representativa. Tothom expressa la necessitat que la comunitat en qüestió que de l’element “El cant Xoan de la província de PhúTho” estigués informada i d’acord amb la transferència de llistes. Després de moltes reflexions preventives del Comitè, la presidència dóna la paraula a Vietnam perquè especifiqui alguna part de l’expedient. Vietnam es ratifica respecte que la comunitat ha estat informada i dóna el seu consentiment. Finalment s’accepta per part del Comitè el canvi de Llista. Llargues reflexions conceptuals i moltes intervencions dels Estats. Gran alegria en la delegació de Vietnam pel trasllat d’element a la Llista Representativa. Han fet feina i han salvat l’element per al PCI de la Humanitat. Tots hem d’estar contents.

Segueixen l’adopció d’acords respecte de les demandes d’ajut internacional vers dos elements d’Uganda i Zàmbia. L’Òrgan d’Avaluació demana considerar positivament la demanda dels dos Estats, que sol·liciten 100.000 US$, que els hi són concedits.

Llista de Registre de bones pràctiques de Salvaguarda: dos elements inscrits.

Toca ara l’examen de les quatre proposicions respecte del Registre de bones pràctiques de Salvaguarda. Hi ha dues sol·licituds retirades prèviament (Bèlgica i Egipte). Efectivament, aquestes propostes no seran posades a la consideració del Comitè, atès que ja estaven avaluades negativament per Òrgan corresponent. Guanyen la inscripció els elements presentats per Bulgària i Uzbekistan. L’element proposat per Bulgària consisteix en un centre comunitari on desenvolupen experiències pràctiques per a preservar el PCI. El cas d’Uzbekistan consisteix en un centre de desenvolupament en la fabricació artesanal de teixits de colors. Felicitats a tots dos.

Estem encara a divendres 8 de desembre. A la tarda un seguit de punts tècnics, no exemptes de reflexions i conceptes importants plantejats pels delegats dels Estats part. Alguns delegats són més pro actius que altres: Cuba, Palestina, Algèria, Hongria, Turquia, Santa Lucia són, possiblement, els més actius, tot i que tots (o pràcticament tots) també intervenen. Bona feina el de tots els representants. Saben el seu paper. Han estudiat profundament l’articulat de la Convenció. I en la Convenció no es dóna puntada sense fil. Recordem que són 24 Estats el que formen el Comitè Intergovernamental. Cada any en canvien sis. Ds del 2015, el Regne d’Espanya no forma part del Comitè. És un Estat part de la Convenció, però ara no està en el màxim òrgan de direcció. Únicament enumeraré els punts tractats aquesta tarda: procediments per facilitar el diàleg entre l’Òrgan d’Avaluació i el (els) Estats remitent (s); informe del grup de treball especial; reflexió sobre l’eliminació d’un element d’una llista i la transferència d’un element d’una llista a una altra. Acabem per avui. Demà dissabte encara vindran coses importants.

Seguim.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa