Tornaveu
El llibre que repassa 250 anys del ball de bastons a Vilafranca del Penedès

Alguns folkloristes consideren que prové de ritus agraris ja a la prehistòria; altres, que el seu origen és a les danses pírriques gregues. La veritat és que els orígens del ball de bastons encara són difusos. Però en el cas dels Països Catalans, la primera notícia d’un ball de bastons apareix a Tortosa el 1558, estenent-se arreu del territori i mantenint-se viu fins a l’actualitat, en què hi ha un centenar de colles al país.

En aquest cas, ens fixem en la història del ball de bastons a Vilafranca del Penedès, la primera referència del qual és l’any 1711. L’Esbart Català de Dansaires presenta l’obra Bastons! Història del Ball de bastons de Vilafranca del Penedès (1771-2019), escrita per Antoni Ribas Beltran, guanyadora del V Premi Rafael Tudó convocat l’any 2018. El llibre repassa la història del Ball de bastons a Vilafranca des que està documentat, la seva desaparició, el retorn del ball l’any 1941, i a partir d’aquí la de les tretze colles bastoneres de Vilafranca entre 1941 i l’actual en actiu. De cada colla, Ribas aporta la informació sobre com es forma el grup, qui en forma part, els preparadors, l’acompanyament musical, la data de l’estrena, el banderí, les sortides fora de Vilafranca i els fets més rellevants de cada colla, il·lustrat amb fotografies.

L’obra conté un capítol dedicat al rècord de pavanes, als músics que han acompanyat el ball de bastons, a les coreografies i a l’entrada de noies al ball. Ribas aporta també la transcripció de l’enregistrament del Col·loqui bastoner de l’any 1993 i les entrevistes a les sis noies bastoneres.

Bastons! Història del Ball de bastons de Vilafranca del Penedès destaca especialment els trets característics del Ball de bastons vilafranquí: el relleu de les colles, i no dels bastoners individualment, i la rapidesa del ball. L’acte tindrà lloc el dijous 14 de novembre, a les 8 del vespre, a la Sala d’actes de La casa dels Entremesos, seu de l’Esbart Català de Dansaires (plaça de les beates 2, Barcelona).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa