Tornaveu
El llibre ‘Les falles del Pirineu’ proposa un viatge pels contrastos de la festa

Dimarts 17 de gener, coincidint amb la festivitat de Sant Antoni i amb la tradicional escudella al carrer oferta per la Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella, l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella amb la col·laboració de la llibreria la Puça va organitzar la presentació del llibre ‘Les falles al Pirineu. L’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà’ (Pagès Editors) d’Oriol Riart i Sebastià Jordà, escriptor i il·lustrador respectivament.

Segons van explicar els autors, “el llibre és el fruit de tres anys d’investigació i documentació” de la festa al llarg de la serralada pirinenca trobant la festa de les falles a la Ribagorça aragonesa, els Pallars, Andorra, el sud de França i a la Val d’Aran, però que en el llibre -per limitacions de la pròpia editorial- només recull les de l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà.

Guiats científicament per l’antropòleg Albert Roca el treball se centra, segons Riart, “en el que hi ha darrere d’aquesta celebració, és a dir, les persones que la fan possible, la manera com la duen a terme…”. Tot i això, Oriol Riart va especificar que “hem volgut anar més enllà del romanticisme i hem intentat vincular les falles a algun procés pràctic més enllà del seu simbolisme”. És a dir, “explicar de forma contrastada i científica la història de les falles del Pirineu”.

El llibre consta de 216 pàgines i al text l’acompanyen documents trobats durant la recerca, com el de l’Arxiu Municipal de Vilaller de l’any 1763 on hi ha registrades les despeses de faro, falla i vi. Es tracta del document més antic trobat fins ara en relació a la festa de les falles.

30 anys de la recuperació de les falles d’Andorra la Vella

L’acte de presentació del llibre a Andorra la Vella va servir per donar el tret de sortida a l’any en què els fallaires d’Andorra la Vella celebren el 30è aniversari de la recuperació de les falles a la capital andorrana. Entre les activitats més destacades hi ha la trobada fallaire de principis del mes de juny per tal de reunir tots els fallaires que una vegada o altra han estat involucrats amb la festa i l’elaboració d’un llibre que recull la història dels darrers 30 anys des del moment de la seva recuperació a partir del relat dels seus protagonistes.

Precisament l’acte de dimarts es va fer coincidir amb la festa tradicional de les escudelles de Sant Antoni, ja que la Confraria d’Escudellaires va dedicar el plat d’escudella als fallaires amb un dibuix al fons del plat d’un fallaire rodant falla.

Al final de l’acte els escudellaires van regalar aquest plat tant als representants de l’Associació Fallaires d’Andorra la Vella com als autors del llibre. Per contrapartida, els escudellaires van rebre un llibre dedicat. A l’acte hi va ser present també el cònsol menor d’Andorra la Vella, Marc Pons.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa