El jamdani és una tela de cotó molt fina fabricada a mà per mestres teixidors i aprenents de la regió de Dhaka (Bangladesh). Aquest teixit, que combina els motius complexos amb colors apagats o vistosos, permet confeccionar peces de vestir fresques. La seva fabricació exigeix gran quantitat de temps i molta feina, a causa de la riquesa dels seus motius que es van creant directament al teler utilitzant una tècnica d’entrellaçament discontinu. La fabricació d’aquest teixit és important en aquesta societat perquè s’utilitza per fer confeccionar els vestits més usats per les dones de Bangladesh a la llar i al carrer.
De fet, els saris de jamdani són un autèntic símbol d’identitat, dignitat i autoestima, i confereixen a les dones que els porten un sentiment d’identitat cultural i cohesió social. Aquest element del patrimoni cultural no només constitueix un motiu d’orgull per als teixidors i crea en ells un sentiment d’identitat professional, sinó que a més els permet beneficiar-se del reconeixement de la societat en el seu conjunt i gaudir del respecte que inspira el seu domini de la tècnica del teixit.
Hi ha un nombre reduït de mestres teixidors als quals es reconeix la condició de dipositaris dels motius i tècniques tradicionals de fabricació del jamdani. Aquests professionals consumats transmeten els coneixements i competències pràctiques corresponents als seus aprenents. No obstant això, l’art de teixir el Jamdani es transmet principalment de pares a fills en tallers familiars. Els teixidors -i també els filadors, tintorers, fabricants de telers i altres artesans relacionats amb la fabricació del jamdani– formen una comunitat estretament unida per un fort sentiment d’unitat, identitat i continuïtat.