Transmesa de generació en generació, el cultiu de la vinya en vas es manté viva entre les 5.000 famílies de viticultors i camperols que posseeixen terres a Pantelleria, una illa propera a Sicília. Cultiven la vinya mitjançant procediments sostenibles que contemplen diferents fases. En primer lloc, es prepara la terra anivellant el sòl i excavant-hi un solc, en el qual es plantarà la vinya. Posteriorment, es poda amb cura el cep matriu per a obtenir-ne sis sarments i disposar-los de forma radial perquè formin un arbust. El solc es remou constantment per a assegurar-se que la vinya creix en un microclima adient i queda protegit de les ventades que hi ha a la zona gràcies al vas en forma de cloïssa que es posa en cada solc. Tot plegat ha d’estar a punt per a les celebracions, que comencen amb la verema del raïm mitjançant procediments manuals a finals de juliol i finalitzen al mes de setembre amb l’embotellament del vi i les celebracions populars.

Els coneixements i les competències dels camperols que duen a terme el cultiu de la vinya en vas (vite ad alberello) transmeten aquesta pràctica tradicional als fills i als néts a través de la instrucció teòrica i la pràctica, que sempre es duu a terme en el dialecte local de Pantelleria. Però a causa de l’escassa població d’aquesta illa, a només 70 quilòmetres de Tunis i a 100 quilòmetres de Sicília, la UNESCO ha optat per protegir aquesta pràctica tradicional, que a més de lluitar contra les dificultats de mantenir viva la tècnica, també ha de lluitar contra una climatologia agra i cada vegada més hostil per al cultiu de la vinya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa