Tornaveu
El Calendari de l’Ermità, prop de 150 anys recollint la saviesa rural i popular

Descobrir quan floreixen els presseguers a Aitona i Alcarràs, quina és la planta del Pirineu ens protegeix dels mals esperits. O saber que el 2023 farà cent anys de la visita d’Einstein a Catalunya o de la creació de la primera penya del FC Barcelona.

Són algunes de les curiositats que podem trobar al Calendari de l’Ermità, uns dels almanacs més antics del país, que s’edita de forma interrompuda des de 1875, i des del 2015 en versió catalana. A les seves pàgines trobarem tota la saviesa del món rural, la cultura popular i les tradicions: dades astronòmiques, el santoral, les festivitats, les dates de fires, mercats i festes majors, recomanacions per al bon conreu de les plantes de l’hort i el jardí, dites populars, etc.

Enguany el calendari s’ha fixat en el Pirineu, i ofereix diversos articles al voltant de la cultura i tradicions d’aquest territori: sobre la Flama del Canigó, les plantes remeieres, el ponx de Nadal, dites rosselloneses, a càrrec d’Amadeu Carbó, fra Valentí Serra, Fina Comas i Víctor Pàmies. Aquests articles es poden escoltar en versió àudio a través d’un codi QR.

La publicació inclou també el Calendari dels nens i les nenes 2023, un desplegable interior pensat per apropar als més petits les nostres costums, festes i tradicions, així com curiositats i observacions del camp, la natura i el cel. Tot acompanyat de dites populars i els divertits dibuixos de Xavi Malet.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa