Tornaveu
El calendari de l’Ermità acosta la cultura popular als més petits

Amb gairebé un segle i mig de vida, el calendari de l’Ermità es considera un dels darrers exponents d’una tradició editorial que arrenca amb força a la segona meitat del segle XIX per difondre el calendari tradicional, agrari i astronòmic, que conté el santoral, les festes majors, les fires i mercats de Catalunya i d’Andorra. Fins a l’any 2015, aquest calendari era en castellà, però Edicions Morera va decidir normalitzar una situació anòmala en la difusió de la nostra cultura popular i va editar el calendari de l’Ermità també en la nostra llengua, ampliant i millorant els continguts amb quaderns monogràfics sobre cultura popular i tradicional.

L’edició del 2017, ja a la venda, no només arriba en català, sinó que ho fa amb una versió per als més menuts. El Calendari de l’Ermità 2017 inclou el Calendari dels nens i les nenes, un desplegable que conté les dates més assenyalades del cicle festiu de l’any, així com suggeriments per conèixer i gaudir de la natura i de les tradicions de la nostra cultura popular.

Amb il·lustracions de Xavi Malet, aquest calendari infantil indica curiositats i observacions al voltant de la natura lligades a les estacions. Els petits podran saber, per exemple, com les orenetes anuncien la primavera o la pluja d’estels s’esdevé en ple estiu. També destaca algunes de les festes més populars, com els Tres Tombs, Sant Jordi o els Sants Innocents, sense oblidar-se de tradicions tan populars com l’ou com balla, les cantades d’havaneres o la castanyada.

Pel que fa a l’edició d’adults, s’hi inclou el nou calendari d’horticultura, jardineria i herbes remeieres; un recull de versos de Pep Fornés, dedicats a cada mes de l’any; i informacions astronòmiques; una guia de fires, mercats i festes majors i el santoral català. A més, hi ha les seccions fixes de la crònica anual, amb una relació dels fets i notícies nacionals i internacionals més destacables succeïdes des de setembre del 2015 fins a l’agost del 2016, i els centenaris, una selecció dels aniversaris més destacats que se celebraran durant 2017 relatius a personalitats, esdeveniments històrics, culturals o científics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa