Tornaveu
Diari des de la República de Maurici (Tercera part)

La celebració de la 13a Sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (CI) encara la recta final. Avui ha estat un dia especialment important per a les entitats sense afany de lucre que hi participem. El plenari del CI ha reflexionat sobre el paper que hem de desenvolupar en els pròxims anys en la implementació de la Convenció de la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.

Fa un any, en la 12a sessió del CI celebrada a l’Illa de Jeju (República de Corea), es va decidir que s’iniciaria un procés de consulta als membres de la ICH NGO Fòrum (Fòrum d’entitats acreditades pel CI) i als grups de treball que en formen part. Així, des del mes d’abril, estem participant en un procés de deliberació intern que vol detectar l’opinió de les entitats participants en cinc àmbits:

  1. Compartir experiències entre les entitats membres de la ICH NGO Fòrum
  2. Identificar les potencials funcions d’assessorament de les entitats a escala internacional
  3. Identificar les potencials funcions d’assessorament de les entitats a escala nacional
  4. Redefinir el sistema d’acreditació de les entitats
  5. Definir el rol de la ICH NGO Fòrum

Avui, el Comitè ha començat a plantejar i debatre les primeres observacions que es poden extreure d’aquest procés de consulta. Les conclusions definitives es presentaran a finals del 2019, durant la celebració de la 14a sessió del CI. Tot i que no es poden avançar els resultats, s’espera aconseguir una millor coordinació entre els Estats que han subscrit la Convenció i les entitats sense afany de lucre. O expressat en altres paraules: concretar els àmbits d’actuació i les responsabilitats específiques de la ICH NGO Fòrum.

En paral·lel a la reflexió iniciada pel Comitè, la mateixa ICH NGO Fòrum també està definint els principals àmbits d’actuació on considera que podria desenvolupar tasques d’assessorament. En el document ICH NGO Forum Steatement 13.Com n’ha identificat cinc: 1) com a laboratori d’idees i noves pràctiques, 2) contribuint en la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, 3) creant les plataformes i condicions necessàries perquè es puguin compartir experiències de salvaguarda, 4) treballant en la conscienciació social sobre la dinamització del PCI i la implicació de la societat civil, i 5) ajudant en tots aquells aspectes que el CI sol·licités per assolir els objectius fixats.

No podem assegurar que el Comitè Intergovernamental acabi acceptant les mesures plantejades en aquest document de treball. Sí que podem afirmar, però, que la ICH NGO Forum es troba totalment capacitada per a dur-les a terme. Així ho demostra, al meu entendre, el gran ventall de projectes impulsats en els darrers sis anys. En l’àmbit organitzatiu, el Fòrum ha aconseguit consolidar-se completament, disposant per primera vegada d’un Comitè Directriu escollit democràticament, i també d’una estructura cada vegada més ramificada, integrada per sis xarxes regionals i set grups de treball específics.

En l’àmbit comunicatiu, la ICH NGO Forum també ha aconseguit avenços notables. La recent creació del web ichngo.net permet conèixer les principals novetats de les entitats membres en tres àmbits: notícies, agenda d’esdeveniments i creació d’inventaris. En la pàgina corporativa, a més, es pot seguir consultant la informació corporativa de l’organització. D’entre totes la informació que hi podeu trobar, us recomano especialment que consulteu la secció #HeritageAlive, on podreu conèixer de primera mà les experiències de salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial que s’estan practicant arreu del món.

En una reunió celebrada aquest migdia, l’ICH NGO Forum ha tingut l’oportunitat d’explicar tota aquesta feina a Ernesto Ottone, ADG (Assistent Director General) de Cultura de la UNESCO. Com a exministre de Cultura de Xile entre 2015 i 2018, Ottone va desenvolupar polítiques encaminades a donar més poder a les comunitats locals i prestigiar el seu patrimoni. Un dels seus grans èxits d’Ottone, de fet, va consistir en la mateixa creació d’un Ministeri de les Cultures, les Arts i el Patrimoni a Xile, que fins llavors només tenia la condició de secretaria. La reunió que hem mantingut amb ell ha estat molt instructiva.

Més enllà de l’activitat relacionada amb les entitats sense afany de lucre, avui el Comitè Intergovernamental també ha decidit els membres de l’Òrgan Avaluador pel cicle 2019 i ha decidit quantes candidatures podran ser avaluades en els cicles 2020 i 2021.

Demà finalitzarà el programa del Comitè Intergovernamental. Pels catalans que hi hem assistit, aquesta sessió probablement serà recordada per l’èxit de la candidatura La pedra seca: coneixements i tècniques, que ha aconseguit ser inscrita en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. A més, des de l’Ens de l’Associacionisme Cultural tenim la sensació que també haurà estat molt important en l’impuls de la ICH NGO Forum. Esperem que el reconeixement a la feina que fem les entitats sense afany de lucre cada vegada sigui més gran. Seguirem treballant perquè així sigui.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa