Tornaveu
Com recuperar la memòria oral del Pirineu, a debat en una jornada de treball

La trobada, organitzada per la Comunitat de Municipis Cardonsencs, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, la Generalitat, diversos museus de la zona i l’Observatori del Patrimoni Etnològic Immaterial, oferirà diverses xerrades sobre les tècniques que cal tenir en compte tant en la recollida de la informació oral com del seu tractament com a font històrica. I és que la seva recerca i gestió hauria de comportar una metodologia específica i acurada, acompanyada de la definició d’objectius clars i d’una bona contextualització històrica i biogràfica.

La jornada vol convertir-se en un espai de reflexió, debat i coordinació, de les iniciatives d’aquest tipus en l’àmbit de l’Alt Pirineu i que pugui tenir continuïtat. La trobada arrencarà amb una conferència d’Oriol Beltran, professor d’Antropologia Social de la UB, sobre la font oral com a estratègia de recerca: objectius i procediments. Després hi haurà una taula rodona on s’intercanviaran experiències, i a continuació l’antropòleg de la McGill University Ferran Pons oferirà la conferència Això m’estàs parlant abans o després de la mili? Vers una historicitat etnogràfica de les transformacions paisatgístiques.

També es parlarà de la feina dels museus, amb els casos del Museu de camins i l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, així com del projecte Tupina, de recuperació i difusió de memòria oral de les Valls de Cardós, així com de la importància dels comerços en el teixit dels pobles. Sara Aliaga. Tècnica de Cultura i Patrimoni cultural del Consell Comarcal de la Cerdanya oferirà una visió de gènere de la tradició oral, i Eva Perisé i Sandra Luque parlaran sobre la recerca oral des del museu hidroelèctric de Capdella.

La jornada és gratuïta. Per participar-hi cal enviar un correu electrònic a [email protected].

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa