“El Patrimoni Cultural genera 26,7 llocs de treball indirecte per cada lloc directe que té, dels quals 7 milions repercuteixen a tota Europa”, ha afirmat en la roda de premsa de presentació de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, Ferran Tarradellas, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona. La xifra és significativa de la importància del patrimoni i de la necessitat de la sensibilització sobre la història i els valors europeus que es durà a terme al llarg de la commemoració d’enguany com a Any Europeu del Patrimoni Cultural. És més: Tarradellas ha comparat el sector del patrimoni cultural amb el de l’automòbil, el qual només genera 6,3 llocs indirectes per cada directe.
La roda de premsa ha tingut lloc a divendres 16 de febrer a les 11h la Sala Pau Gil del Recinte Modernista de Sant Pau, i en la qual s’ha presentat la implicació de la Generalitat de Catalunya en aquesta oportunitat per donar a conèixer el nostre patrimoni cultural en el marc comunitari i dels valors compartits que ens hi uneixen. A la presentació han assistit el director general de Patrimoni Cultural, Jusèp Boya; la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, M. Àngels Blasco; el director general de Turisme, Octavi Bono; i el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, per presentar els objectius de l’any i les accions més rellevants per fer valdre el patrimoni cultural català.
L’acte, presidit per la secretària general de Cultura, Maria Dolors Portús, que ha tingut unes afectuoses paraules en record el conseller de Cultura, Lluís Puig, i la resta de presos polítics i consellers exiliats; el secretari general d’Empresa i Coneixement, Pau Villòria, i la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha destacat algunes de les activitats que es duran a terme a Catalunya per la commemoració, i ha comptat amb una actuació del grup de rumba Muchacho y los sobrinos. Hi ha hagut també una actuació castellera i un tast de productes mediterranis.
Un entorn ple de simbolisme
La presentació ha suposat una celebració de les fites aconseguides per Catalunya dins l’àmbit del patrimoni. Així, s’ha dut a terme en el conjunt modernista de l’Hospital de Sant Pau, dissenyat per Lluís Domènech i Montaner, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 1997. D’altra banda, els castells han estat declarats Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2010, i s’està treballant en una candidatura per tal que la rumba catalana sigui reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial.
L’Any Europeu del Patrimoni Cultural 2018 és una commemoració aprovada pel Parlament Europeu i el Consell d’Europa el 17 de maig de 2017 amb l’objectiu de promoure la participació, la descoberta del patrimoni cultural i donar a conèixer les possibilitats que ofereix per al desenvolupament de la societat.
La Generalitat de Catalunya se suma a aquesta celebració europea per valorar el patrimoni cultural i natural de Catalunya i fer-lo visible en l’àmbit internacional.