Tornaveu
Barcelona acull el 19è Congrés Mundial de Carillonistes

Barcelona es converteix entre els dies 1 i 8 de juliol en la ciutat de referència mundial del carilló. Entre l’1 i el 5 de juliol, se celebra el 19è Congrés Mundial de Carillonistes en un marc incomparable pel seu valor històric, el Palau de la Generalitat, on cada dia a les 12 i a les 6 de la tarda en aquest edifici se senten les 49 campanes del carilló. I del 6 al 8 de juliol és el torn del Post Congrés, que tindrà lloc en diferents ubicacions de Tarragona, Lleida i Montserrat. La carillonista del Palau de la Generalitat, Anna Maria Reverté, que dirigirà el Congrés, ha explicat durant la presentació d’aquest esdeveniment que la idea que va moure a voler organitzar aquest certamen internacional a Barcelona va ser principalment la d’aprofitar l’esdeveniment per donar a conèixer el carilló a Catalunya, “un bellíssim instrument musical que troba els seus orígens a Flandes al S. XV, i tot i que es va estendre per tot el món, al nostre país actualment només n’hi ha dos, i el més emblemàtic es troba al Palau de la Generalitat”.

En aquest sentit, el Congrés Mundial de Carilló es planteja, doncs, com un espai de debat i de reflexió sobre la realitat cultural i artística d’aquest instrument, fent èmfasi en la seva evolució tècnica i com aquesta pot ajudar a oferir no només noves vies de modernització artística, sinó també una nova manera de potenciar el seu reconeixent social i cultural.

Hi haurà conferències, debats, visites culturals i concerts, apropant els assistents a diferents perspectives i punts de vista al del món del carilló per poder analitzar els reptes i les experiències que han contribuït a que aquest instrument tan antic continuï formant part de la música actual. I més enllà de les sessions de treball, el Congrés proposa diversos concerts de carilló a l’Auditori i la Sagrada Família, per tal d’obrir aquest instrument a tots els públics. I és que tot i que el congrés s’adreça principalment a persones del món del carilló, amb més de 200 inscrits provinents d’una vintena de països d’arreu del món, la resta d’activitats previstes fora del programa teòric estan pensades per a tota la ciutadania.

Els objectius del Congrés, tal com es descriu al programa, són ambiciosos: donar a conèixer el carilló i facilitar el seu reconeixement social; posicionar el carilló dins el panorama musical actual, presentar l’instrument d’una manera més professional, innovadora i moderna i incentivar la creació de nous públics. I pel que fa a l’àmbit musical professional, aquesta trobada mundial a Barcelona tractarà les principals temàtiques que actualment preocupen al món professional del carilló, com són la formació, recerca, projecció internacional, nous projectes artístics i innovació, així com regularitzar el seu aprenentatge al nostre país amb la creació d’una Escola de carillonistes a Catalunya i també treballar per a la creació d’un Centre català de promoció del carilló que potenciï la formació, la recerca i la creació.

El Congrés està organitzat per la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya, federada a la World Carillon Federation, i rep el suport de la Generalitat de Catalunya, així com de diferents personalitats del país, municipis, institucions i entitats culturals, com l’Auditori de Barcelona, el Palau de la Música, el Museu de la Música i la Sagrada Família.

Podeu veure el programa complet, fent clic aqui.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa