Tornaveu
Barcelona acollirà la I Trobada Internacional d’ONGs Ibèriques Acreditades per la Convenció per a la Salvaguarda del PCI
Les entitats tenen un paper cabdal en l’estudi i divulgació del patrimoni cultural immaterial. Com han de desenvolupar els inventaris que impulsen? Quines mesures es poden prendre per a obtenir resultats més satisfactoris les seves investigacions? Què necessiten millorar per aconseguir ampliar la divulgació de les expressions culturals? Són algunes de les preguntes que es plantejaran en la I Trobada d’ONGs Ibèriques Acreditades per a la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Català. Les jornades són organitzades per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català amb la col·laboració de l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial (IPACIM).

La reunió, organitzada per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català (ENS), comptarà amb la presència de dotze organitzacions de Portugal, Espanya i els Països Catalans. Convocant-les a Barcelona, la confederació cultural desitja compartir coneixement i estrènyer vincles entre els centres de recerca que pertanyen a la ICH NGO Fòrum (Fòrum d’entitats Acreditades per a la Convenció per a la Salvaguarda del PCI) de la península Ibèrica.

Com a benvinguda als participants, l’Ajuntament de Barcelona oferirà una recepció institucional, dijous 30 de maig, als Salons Nobles de la Casa Gran: Saló de Cent, Saló de Plens i Saló de Cròniques. A continuació, tots els assistents es desplaçaran fins a la seu de l’ENS, on després de presentar cada centre els projectes que desenvolupa entorn el PCI, tots ells debatran sobre els reptes de l’esmentat ICH NGO FORUM, posant especial èmfasi en els seus mecanismes de participació. La primera jornada de treball s’acabarà amb una visita a La Casa dels Entremesos, local d’asseig de la prestigiosa colla de sardana esportiva Mare Nostrum, que oferirà un assaig en directe a tota la delegació.

Divendres 31 serà una jornada tant o més intensa. A primera hora del matí, els participants de la Trobada debatran sobre la documentació, la catalogació i la investigació del patrimoni cultural immaterial. En aquest darrer àmbit, l’entitat portuguesa Memória Imaterial compartirà les principals oportunitats i obstacles que ha hagut d’afrontar l’inventari virtual E-museu do Patrimonio Cultural Imaterial.

El segon bloc d’anàlisi versarà sobre la promoció del PCI en diferents esferes socials. El Centre UNESCO Etxea de Bilbao exposarà la seva experiència en el camp educatiu. També serà el moment idoni per a reflexionar quines vies es poden emprendre per a promocionar, no només la divulgació del patrimoni immaterial en la ciutadania, sinó també la implicació de la mateixa societat civil per a preservar-lo.

La vessant teòrica de la Trobada culminarà amb una reflexió genèrica sobre els mecanismes de col·laboració entre les ONGs Acreditades per a la Convenció per a la Salvaguarda del PCI, i també entre aquestes i els Estats. Millorar la coordinació entre les administracions públiques i les organitzacions civíques és un dels grans reptes que es posarà a debat.

Com a cloenda del programa, els participants visitaran un assaig dels Castellers de Barcelona. Serà l’oportunitat per a conèixer una tradició catalana inscrita l’any 2010 en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial. Actualment, volen optar al mateix reconeixement tres altres expressions nostrades: les sardanes, l’art catifaire i el pessebrisme. Des de l’ENS, s’espera que la participació de la Confederació Sardanista de Catalunya, la Federació Catalana d’Entitats Catifaires i la Federació Catalana de Pessebristes a la Trobada sigui beneficiosa per l’èxit de les respectives candidatures.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa