Tornaveu
Badalona vol una festa més genuïna i menys oficial

L’estiu passat, diverses entitats de cultura popular de Badalona es van autoorganitzar per poder tirar endavant la Festa Major d’agost, que el govern local, a mans del PP, havia decidit suprimir sense escoltar les entitats de la ciutat. Van ser entitats de cultura tradicional, casals, associacions veïnals, esplais i d’altres àmbits que van treballar colze a colze durant un mes per dur a terme la festivitat. L’experiència va ser molt positiva i es va considerar que calia anar més enllà i formalitzar oficialment la Comissió de Festes de Badalona, on les associacions badalonines interessades, amb el suport de l’Ajuntament, poguessin dir la seva en l’organització de les activitats festives celebrades a tota la ciutat. En aquest context es va crear una Comissió de Festes de Badalona, integrada a dia d’avui per una vuitantena d’entitats i organitzada en quatre subcomissions temàtiques amb què actualment ja es treballa: Nadal, Carnestoltes, Festes de Maig i Festa Major d’agost.

La Comissió de Festes de Badalona voldria tenir vot en les decisions que pren el consistori que afecten a la cultura popular i les festes, però l’equip de govern de Xavier García Albiol ja els ha deixat clar que en cap cas no tindran poder de decisió. Com a molt, els escoltaran. L’Ajuntament no vol constituir un altre òrgan oficial perquè considera que “la gestió de festes forma part de la gestió municipal i és una competència a la qual no podem renunciar”, indica la regidora de Cultura, Montserrat Salgado. El consistori creu que n’hi ha prou a “escoltar l’opinió de les entitats, que sempre pot enriquir una festa”.

La negativa de l’Ajuntament, però, ha servit per enfortir les ganes de les entitats de Badalona de bastir un projecte alternatiu per donar un nou impuls a la cultura popular de la ciutat, que malgrat la seva vitalitat i història, sempre ha estat prou abandonada pels diferents governs locals, fossin del color que fossin. Ara, el repte de la Comissió de Festes de Badalona és garantir la dignitat de la gran festa de la ciutat, les Festes de Maig, per les quals sembla que el consistori no hi té un interès especial. De fet, l’Ajuntament ha reduït un 45% el pressupost, si bé assegura que la retallada no afectarà les entitats de cultura popular sinó els concerts i les activitats més comercials.

La Comissió no té previst de muntar una festa alternativa a l’oficial, però no descarta d’ampliar activitats si la comissió oficial de l’Ajuntament no ofereix un programa prou sòlid. Aquest projecte de cooperació entre una vuitantena d’entitats de Badalona va més enllà de l’organització d’una festa, es pretén crear una xarxa logística que els permeti de compartir i rendibilitzar el material de què disposen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa