Guatemala i la República Dominicana són dos dels països que han participat en una formació intensiva sobre la confecció d’inventaris del patrimoni cultural immaterial oferta per la UNESCO, amb la participació de les comunitats que el practiquen o l’experimenten. En el cas de Guatemala, la formació s’ha centrat en el coneixement tradicional de les artesanies de ceràmica, practicades per les dones indígenes Maya-Pocomam, a la localitat de Chinautla, a 10 quilòmetres de la capital del país. A la República Dominicana, el focus s’ha posat en els cants improvisats en forma de cobla dels Chuineros, habitants de la zona rural de Baní, a la província de Peravia. Prop de trenta participants a cada país, amb personal tècnic d’institucions, d’organitzacions no governamentals i membres de les comunitats locals han adquirit habilitats pràctiques en la definició i la identificació del patrimoni cultural immaterial.
D’aquesta manera, els participants van viure experiències de camp i van tenir l’oportunitat de dur a la pràctica les habilitats apreses als tallers de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, a la qual també va assistir l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català , i que propugna un paper central de les comunitats en qualsevol acció de protecció d’aquest patrimoni al món.
Aquestes accions es duen a terme en projectes regionals de capacitació per a la preservació de patrimoni al Carib i Centreamèrica, i compten amb el suport de la UNESCO i dels governs implicats. També hi ha una partida econòmica de l’Estat espanyol i de Noruega destinada al Fons per al Patrimoni Cultural Immaterial.
Podeu veure més projectes de la UNESCO en aquest enllaç.