Tornaveu
Amadeu Carbó: “Hi ha tants Nadals com llars que el celebren”

Qui és l’Home dels Nassos? I el Pare Noel? Per què celebrem Sant Esteve? I què significa el raïm que ens mengem per Cap d’Any? Aquestes respostes i moltes altres les trobareu al llibre Celebrem el Nadal, el tercer quadern de la Col·lecció de l’Ermità, escrit per l’etnòleg i reconegut especialista en cultura popular Amadeu Carbó, que explica els elements més populars i les tradicions més emblemàtiques que formen part del nostre costumari al voltant del cicle nadalenc. De fàcil lectura, amb imatges i il·lustracions, transmet moltes curiositats i detalls que ens faran veure aquestes festes amb una mirada molt més àmplia. Tornaveu parla amb Amadeu Carbó per fer un tast del seu llibre.

Celebrem el Nadal és un llibre per a grans i petits?

És un llibre pensat per tothom, de lectura fàcil i fins i tot divertida. I efectivament, es pot llegir en família, així tothom en traurà més suc a partir dels diferents missatges generacionals que pot generar.

És important seguir al peu de la lletra la tradició, o és convenient que fem algunes reinterpretacions?

La tradició, per damunt de tot ha de ser útil i entenedora. És absurd celebrar la tradició només pel fet de ser-ho. Si aquesta tradició no ens diu res, no cal celebrar-la. Tothom reinterpreta la tradició i l’adapta a les seves necessitats, i e Nadal és d’aquelles festes on es veu més clar i evident. Hi ha tants Nadals com llars que el celebren, tots amb les seves particularitats i singularitats.

El Nadal és també una festa per a no creients. Fins a quin punt el pes de la religió està present en aquestes festes?

La resposta té una complexitat que cal mesurar. Anem a pams. El Nadal és una festa tan generosa que s’hi enganxa gairebé tothom. Cal deixar clar que la tradició cristiana hi té un pes importantíssim, culturalment nosaltres som cristians, més enllà de les creences que tingui cadascú, i això ho podem constatar no només amb el Nadal. La presència de temples als carrers, l’art, l’estructuració del calendari, les festes majors, els valors que ens defineixen, la gastronomia, etc., traspuen aquest pòsit que, encara que alguns ho neguin, defineixen bona part de la nostra identitat. Ara, suposo que per esnobisme i fer-se el modernet, alguns parlen de les festes d’Hivern per comptes de les de Nadal. Jo particularment ho trobo fora de lloc i poc encertat.

Per què?

Perquè és renunciar a un patrimoni col·lectiu profund i més que mil·lenari. Alguns ho fan també enarborant la bandera de la laïcitat, cosa que comparteixo, però no per això hem de renunciar al bagatge cultural, no?

Les festes de Nadal s’han convertit més en una acció comercial que no en una veritable tradició?

Jo penso que el Nadal, com tot, sobreviu a cavall de la tradició i de la mercantilització. Això no és cap novetat, des del segle XVIII que està agafant aquest tarannà. Actualment és més constatable i sorollosa aquesta mercantilització. El que anomenem societat de consum ho potineja tot, i el Nadal és un bon moment per fer l’agost el desembre. I pel que fa a la tradició, experimenta canvis talment com ho fa la societat. Per exemple, els models de família existents actualment. Només 15 anys enrere ni es contemplava l’existència d’alguns d’aquests models, o els rols dels integrants de la família ara són menys jeràrquics aparentment. Podríem dir molts més indicadors que fan que la festa també sigui canviant, i si no ho fes, no sobreviuria.

En tot cas, al llibre hi trobarem tota la informació necessària per si volem viure aquesta festa com mana la tradició. S’ha pervertit massa, la tradició?

Qui el llegeixis trobarà una eina que li permetrà interpretar el cicle de Nadal. I descobrirà també que la tradició no “mana”, proposa. I nosaltres lliurement decidim com celebrar una de les festes més grans de l’any. Més que una perversió, la festa ha patit una mutació, ja que quan parlem de societat a voltes és un eufemisme per no dir “nosaltres” i així ens deslliurem de responsabilitats directes. No pretenem pervertir la festa, nosaltres la fem mutar o canviar per tal que tingui sentit. Això també és molt vell i passa en totes les festes, que es veuen obligades a canviar i adaptar-se a les noves realitats. Celebrem el Nadal proposa una lectura tranquil·la i a la carta, és a dir, que no cal seguir el fil narratiu capítol a capítol, sinó pel tema que més ens vingui de gust.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa