Tornaveu
30 anys d’esbart dansaire a Andorra la Vella

L’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella acaba de commemorar els seus 30 anys. Aquest fet, més enllà de demostrar la serietat i maduresa del projecte, també convida a la reflexió. Però potser el que primer ens cal fer és descriure el projecte d’aquesta associació. L’esbart és una associació cultural dedicada a mantenir les tradicions populars mitjançant la dansa. Està formada per uns seixanta ballarins, des dels cinc anys, i està dividit en quatre grups, des dels Infantils fins al Cos de Dansa.

L’Esbart actua cada any per la Festa Major, que se celebra el primer dissabte d’agost. Però és el diumenge quan es balla el Contrapàs d’Andorra la Vella, la dansa representativa de la capital. El Contrapàs és la dansa del poble i és el poble qui la balla. Primer ho fa l’Esbart, a la una del migdia, després de missa. Un cop l’Esbart mostra la dansa a tothom, el poble surt a ballar, formant cinc o sis rotllanes a la plaça del Poble. La darrera tirada de la dansa, tots els dansaires s’agafen en una sola rotllana, símbol de la unitat d’un poble.

L’Esbart celebra un festival de fi de curs cada any amb les seccions Infantils A, B i Juvenils, amb la col·laboració del Cos de Dansa. En aquest festival es mostra el que han après durant el curs. Les danses que es veuen representades són danses tradicionals andorranes i catalanes, així com alguna dansa pròpia de creació.

El Cos de Dansa es qui representa les nostres danses arreu d’Europa. Fins ara l’Esbart ha viatjat a Catalunya, Espanya, Portugal, França, Itàlia, Grècia, Suïssa, Bulgària, Hongria i Holanda. En aquestes actuacions, l’Esbart representa danses andorranes, com poden ser La Farandola d’Andorra, El Carnestoltes d’Andorra, La Consòrcia, Grandalles i Contrabandistes, Plantarem lo mai, Olai-la, Festa pagesa, entre d’altres. Totes aquestes danses són de creació, a partir d’una tradició, una llegenda o bé una cançó típica de les nostres Valls.

L’Esbart també té unes Danses Medievals, les quals es van crear amb motiu del Mercat Medieval que se celebrava cada any per la Festa Major. L’Esbart s’encarregava d’amenitzar el Mercat amb unes danses belles i alegres. Avui dia, després de 20 anys, ja no es fa el Mercat, però l’Esbart balla igualment les Danses Medievals el divendres de Festa Major.
Durant l’any també participa en diferents actes i tradicions que se celebren a la parròquia, com poden ser, entre d’altres, Sant Joan o la Fira d’Andorra la Vella.

L’activitat de l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella és molt important per la cultura del país, perquè el seu objectiu és mantenir les tradicions, fer-les arribar al jovent i involucrar-lo, fent així que estimin Andorra. Perquè la cultura tradicional i popular és la identitat d’un país.

Aquest Esbart es va fundar l’any 1981, i va actuar per primer cop l’agost del 1982, amb motiu de la inauguració de la Casa Comuna i de la plaça del Poble, així doncs, al llarg de l’any 2012 ha estat celebrant el seu 30è aniversari amb tot un seguit d’esdeveniments. Actualment està dirigit per la Sílvia Martí i la M. Àngels Velando.

Amb una societat diversa com l’andorrana és molt important comptar amb agents aglutinadors que ens serveixin de pal de paller, no tan sols de la parròquia sinó també de tot el país, i no tan sols des del punt de vista cultural sinó també em l’àmbit social. La malentesa modernitat ens impulsa cap a una immediatesa i un individualisme sense aturadors. En aquest context, i considerant els nombrosos reptes que Andorra ha d’afrontar en aquests temps de crisi, l’esbart es vol un agent cohesionador i d’integració social, que vinculi tots els nostres habitants, vinguin d’on vinguin, als valors seculars de la nostra tradició.

Finalment, i tornant al Contrapàs, volem durant molts anys més continuar unint tot el poble en una gran rotllana per construir conjuntament un futur basat en el bé comú i arrelat en la història de la nostra terra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa