Tornaveu
Tot a punt pel IV Congrés de Pastorets de Catalunya

El Congrés de Pastorets que se celebrarà aquest cap de setmana a l’Espluga de Francolí es podrien batejar, afectuosament, com “el congrés de la persistència”. Previst inicialment el març de 2020, s’ha ajornat dos anys, fins a trobar un moment propici per a poder-los celebrar presencialment.

L’acte institucional, divendres 11 a les 19.30 h, se celebrarà en un paratge tan singular com són les Coves de l’Espluga, reconvertides en un escenari natural de l’infern dels Pastorets. El gestor cultural Jordi Bertran oferirà una ponència sobre les ‘Arrels dels Pastorets en la teatralitat medieval’. A continuació, l’Orfeó Reusenc interpretarà peces de l’obra El Nadal dels Pastors.

El gruix del programa se celebrarà dissabte 12 a diferents equipaments de l’Espluga: les ponències se celebraran a l’Auditori Carulla Pont, les taules rodones a la Sala Llucià Navarro, els tallers d’interpretació i direcció a la Sala Folch i Torres del Casalet, i les formacions tècniques al Teatre de Casal.

Els organitzadors han previst un ampli ventall de temàtiques a tractar. En la sessió inaugural, el sociòleg Salvador Cardús es preguntarà Quin sentit tenen els Pastorets al segle XXI? Altres motius de reflexió seran els orígens i evolució històrica dels Pastorets, les polítiques de salvaguarda patrimonial, l’adaptació a les noves perspectives de gènere, la promoció que se’n fa a mitjans de comunicació i xarxes socials, o bé el debat sobre la participació (o no) de professionals en la preparació de les representacions.

En l’àmbit de la formació, els assistents al congrés podran assistir a sessions sobre interpretació, direcció, ús de tecnologia en escena, pirotècnia i també recursos de màgia.

Com a cloenda del congrés, el periodista Xavier Grasset presentarà la lectura de les conclusions de totes les activitats (Teatre del Casal, 18.00 h), en un acte que també servirà per homenatjar les persones que fa més de cinquanta anys que participen de les funcions, i fer el lliurament del VI Concurs de Fotografia Els meus Pastorets. Tot seguit, el Teatre del Casal també acollirà l’espectacle de cloenda ‘La música dels Pastorets, un viatge d’emocions pel territori’, a càrrec de músics professionals dirigits per Sergi Esparza, i la col·laboració de grups de Pastorets.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa