Tornaveu
S’amplia el termini de presentació de sol·licituds per fer recerca sobre els Pastorets fins al 30 de maig
L’ajut a aquesta investigació, que porta el nom de Pastorets de Catalunya, pretén estimular la recerca i el coneixement sobre les representacions d’aquesta tradicional obra nadalenca. La dotació econòmica és de 3.000 euros, i el termini per a la realització del treball serà d’un any des del moment de la notificació de la concessió.

Les temàtiques de les investigacions poden contemplar tant el punt de vista històric com antropològic i social de Els Pastorets, o poden tenir relació amb els diferents àmbits que intervenen en aquestes representacions, com són la història, l’escenografia, el text literari, les entitats o els grups amateurs que hi participen. També poden aspirar a aquest ajut els estudis que analitzin les representacions en un context territorial ampli o de manera comparativa.

Les persones beneficiàries de l’ajut seran investigadors de l’àmbit universitari o de centres d’estudis que presentin de forma individual o col·lectiva una proposta que s’adeqüi a les bases determinades (poden descarregar-se les bases en aquest enllaç). Els criteris de valoració que es tindran en compte són l’interès científic del projecte presentat, l’esquema de presentació de la proposta, la metodologia del treball, els objectius a assolir, l’historial científic de la persona sol·licitant o del grup que presenta la proposta, el pla de treball i l’estat de la qüestió sobre la temàtica proposada.

Els Pastorets tenen el seu origen en les representacions medievals que se celebraven a l’interior de les esglésies el dia de Nadal, sobretot durant la missa de matines que més tard esdevindria la missa del gall. A finals del segle XVIII i principis del XIX, ja hi ha notícies de les representacions en cases de nobles, deslligades de la litúrgia. Avui Els Pastorets ja han superat l’àmbit religiós per esdevenir moltes vegades un signe d’identitat del lloc on es representen. I el cert és que la tradició de representar-los continua més viva que mai i cada any mobilitza milers d’aficionats al teatre. Segons dades de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, el 2019 es van fer Pastorets a 52 municipis, amb un total de 250 representacions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa