Sens dubte es tracta d’un dels Pastorets més singulars. Un any més, el Teatro Prado Suburense de Sitges acollirà tres funcions –22, 23 i 28 de desembre— d’El primer Nadal dels Pastorets. Estrenada a Figueres el Nadal de 1923, aquesta obra gaudeix d’una característica que la fa gairebé única: text i música competeixen pel protagonisme de la representació. Així va voler-ho Mossèn Rossend Fortunet, autor del llibret de l’obra, que originalment durava gairebé set hores.

Gairebé cent anys més tard, encara ningú pot explicar com va popularitzar-se aquesta proposta trencadora entre el teixit cultural de Sitges. Tirant d’hemeroteca, tan sols es pot afirmar que l’any 1932 es va celebrar la primera representació d’aquesta sarsuela pastoril –tal com la va definir el mateix Fortunet—al municipi garrafenc.

Durant aquests 85 anys, els sitgetans han adaptat ostensiblement el llibret original a la recerca d’un doble objectiu: reduir la durada de l’obra original perquè aquesta fos atractiva segons els estàndards de l’espectacle modern, i paral·lelament mantenir l’essència popular que mossèn Fortunet hi va voler imprimir. Els compositors Jordi Pañella, Xavier Pagès i Manuel Torrens han col·laborat activament en aquest procés de renovació.

L’any 2015, l’Associació Cultural Els Pastorets de Sitges va encarregar a Jordi Cubillos la darrera revisió del text original, que actualment dura poc més de dues hores. En la vessant musical, el mestre Juan José Rocha dirigeix les 19 peces per a quartet de corda i piano que conformen l’obra, disponibles en un CD recopilatori editat per l’entitat.

La representació d’El primer Nadal dels Pastorets és possible gràcies a un gran arsenal humà: 25 actors principals, 39 figurants, 19 tècnics i 10 músics. Podeu comprar les entrades a les funcions en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa