Tornaveu
Música de luxe per a la nova temporada de Pastorets

Entre el 16 de desembre i el 4 de febrer, els 59 grups que conformen la Coordinadora de Pastorets de Catalunya faran 216 actuacions. Segons les previsions de la federació, hi participaran activament més de 6.000 persones (actors, tècnics, ajudants de direcció) i en gaudiran més de 60.000 espectadors.

L’acte de presentació de la Temporada 2017-18, dilluns 11 a la llibreria Laie de Barcelona, ha reflectit la gran varietat de textos que es representaran arreu del territori. La flashmob ideada pel director teatral Israel Solà ha comptat amb actors d’ Els pastorets o l’adveniment de l’infant Jesús (Josep Maria Folch i Torres), L’estel de Natzaret (Ramon Pàmies), En Garrofa i en Pallanga (Serafí Pitarra) i La flor de Nadal (Francesc d’Assís Picas).

L’actuació ha acabat amb el protagonisme d’una dona en el paper de Satanàs. D’aquesta manera, s’ha volgut reivindicar que cap persona pot ser vetada en la representació d’un personatge per raons de gènere. El patrimoni dels Pastorets, es reivindica des de la Coordinadora, transcendeix la simple representació històrica de l’obra: “són un patrimoni immaterial arrelat al nostre país—afirmen en un comunicat—que construeix comunitat cultural, i que es conserva per la tradició oral passant de generació en generació. Relliguen la comunitat fent participar persones de diferents edats i condicions d’un mateix municipi, teixint relaciones humanes amb un objectiu comú”.

Des del 2014, quan els Pastorets van arribar en Metro a la Plaça Universitat, els actes de presentació de les temporades han demostrat que els Pastorets són una tradició viva que s’adapta contínuament a la realitat social. Les representacions a bord d’un bus turístic (2015) o al mateix Palau de la Generalitat (2016) han exemplificat aquest esperit innovador.

Enguany, tots els elencs gaudiran d’un repertori de 80 peces amb les quals poden musicar les seves obres. La tria, a càrrec del musicòleg Oriol Pérez Treviño, incorpora obres d’autors catalans com Isaac Albéniz, Eduard Toldrà, Carles Cases o el recentment desaparegut Carles Santos.

Les primeres representacions dels Pastorets tindran lloc dissabte 16 de desembre a Sabadell, Premià de Mar i Barcelona.

Primera dècada de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya

Per celebrar el desè aniversari de la seva constitució (2007), la Coordinadora de Pastorets de Catalunya distribuirà samarretes commemoratives entre totes les entitats membres. El dibuixant Manel Fontdevila, conegut per les seves vinyetes a El Jueves o l’Ara, és l’autor de la imatge que la presideix. Durant aquesta dècada, les associacions que conformen la Coordinadora han representat més de 2.000 obres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa