Tornaveu
Les actes del Congrés Internacional “El Nadal en Escena”, en un llibre

En el marc del centenari dels Pastorets de Josep Maria Folch i Torres, Tarragona i Barcelona van acollir, entre el 24 i 26 de novembre de 2016, el Congrés Internacional Nadal en Escena. Organitzades pel Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria Carrutxa, les jornades van comptar amb la col·laboració de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, el Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili i la Fundació Folch i Torres. La presentació de les ponències va evidenciar la gran gamma d’expressions artístiques que se celebraven, de Sant Nicolau fins a l’Adoració als Reis, en els països de l’arc mediterrani.

Amb la publicació d’Ara ve Nadal! Formes espectaculars en les festes d’hivern, l’Editorial Afers presenta la transcripció de les actes. Una obra que permetrà conèixer millor el gran ventall de representacions nadalenques: algunes de caràcter sagrat i solemne, però també moltes altres de tall més popular i dionisíac. Editat per dues eminències sobre el teatre medieval, com són Francesc Massip i Lenke Kovács, el llibre inclou articles representatius d’aquesta gran diversitat: els betlems de titelles del País Valencià, els pessebres vivents italians, les consuetes mallorquines, els Kindelwiegen alemanys, o bé les obres rosselloneses, entre altres.

Malgrat el títol del congrés, aquest també va incloure intervencions sobre celebracions no dramatúrgiques. Especialment interessant, en aquest sentit, va ser la ponència Rex unius diei, autoritats efímeres en les festes de Nadal, presentada pel mateix Massip. El Catedràtic d’Història del Teatre Medieval hi explica la perversió de rols que es produïa en moltes comunitats eclesiàstiques durant les setmanes anteriors a Nadal. No era estrany, en aquest sentit, que molts escolans es disfressin paròdicament de bisbes, abats o qualsevol altre càrrec d’autoritat dels capítols.

En el darrer bloc del llibre, els amants dels Pastorets hi trobaran un compendi d’estudis d’allò més interessants. Francesca Roig hi reflexiona sobre les diferents versions de l’obra presents a Catalunya; l’etnòleg Salvador Palomar es pregunta sobre els motius de l’èxit del text de Folch i Torres; el frare Jordi Cervera analitza la relació entre fantasia i devoció en l’obra folchiana; en la mateixa direcció, la periodista Carme Tierz exposa l’orígen caputxí de la comèdia; finalment, representants de diferents Grups de Pastorets comparteixen criteris en una taula rodona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa