Tornaveu
Ha mort l’activista cultural gironí Joan Ribas

El llegat d’una persona es mesura en aquelles iniciatives que fa, però sobretot en les que deixa. Joan Ribas i Feixas (Girona, 1937) pertany a aquella estranya classe de persones capaces de tocar diferents tecles, i més important, saber-les tocar bé. Empresari, mecenes i activista cultural, col·laborador a diversos mitjans de comunicació, soci fundador de la Llibreria 22, i segurament per sobre de qualsevol altra característica, un home de teatre. El seu decés va anunciar-se diumenge 20 de juny.

Ribas, vocal de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, va ser el principal responsable que la representació es recuperés fa quaranta a Girona a través del Grup Proscenium, d’on han sorgit nombrossos professionals de les arts escèniques: els intèrprets Cristina Cervià, Nil Cardoner, Cristiana Arenas, Àngels Buisac i Jordi Subirà, els cantants Gemma Coma-Alabert, Laura Ruhí i Xavier Mendoza i el ballarí David Rodríguez, recull el periodista Dani Chicano.

L’amor per les arts escèniques el va empènyer a impulsar a Girona la Sala La Planeta, iniciativa sense ànim de lucre que ha permès que la ciutat disposi d’una programació estable, i que l’any 2020 va ser reconeguda per l’Associació de Teatre de Catalunya amb el premi a la millor sala teatral del país per la “coherència i rellevància de la seva trajectòria”.

En l’àmbit de les lletres gironines, Ribas també serà recordat com una figura cabdal. Col·laborador habitual de Ràdio Girona, El Punt Diari i Presència, els seus articles i tribunes d’opinió eren seguits amb atenció. Quim Nadal, alcalde de Girona entre 1979 i 2002, ha escrit que la mort de Ribas deixa els gironins “orfes d’un cronista crític i incisiu que la ciutat necessitava i encara necessita”. Marta Madrenas, actual titular del càrrec, s’expressa en una línia semblant. A més d’agrair la tasca de Ribas com a mecenes cultural, el defineix com un “coneixedor de la ciutat i dels seus mecanismes interns de funcionament”, l’opinió de qui “sempre era rellevant i mereixedora de ser tinguda en consideració”.

Mariàngela Vilallonga també ha publicat un escrit laudatori, en el qual l’exconsellera de Cultura destaca que “no hi deu haver cap racó gironí relacionat amb la cultura en la qual Joan Ribas no hagi deixat la seva empenta”. Actual presidenta de la Fundació Prudenci Bertrana, Vilallonga també agraeix la col·laboració de l’activista cultural amb l’entitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa