Tornaveu
En marxa els Premis Recercat i les ajudes per investigar sobre els Pastorets
Sovint, la recerca i investigació en el món de la cultura popular es troba més desemparada que altres àmbits acadèmics. Però el 2020 arrenca amb dues convocatòries importants en aquest àmbit.

La primera, que s’obre el termini per presentar candidatures als Premis Recercat 2020, impulsats per l’Institut Ramon Muntaner, que tenen per objectiu el reconeixement a entitats i persones vinculades als centres d’estudis i fer valdre la ingent aportació d’aquest col·lectiu realitza en l’àmbit cultural en el conjunt dels territoris de parla catalana. Des de l’Institut es busca donar visibilitat a les persones i entitats que contribueixen a sostenir i consolidar el paper clau dels centres d’estudis amb relació a la recerca local i el patrimoni de proximitat, baules imprescindibles en la construcció del coneixement i d’identitat cultural. Si hi esteu interessats, podeu presentar les vostres candidatures fins al 6 d’abril a través del correu electrònic [email protected] . El 2019, el guanyador en la categoria d’entitat va ser el Museu Arxiu de Santa Maria- Centre d’Estudis Locals de Mataró, i en la categoria individual, es va premiar el conseller Lluís Puig i Mario Zucchitello.

Per altra banda, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner convoquen l’ajut a la recerca Pastorets de Catalunya, que, amb caràcter anual, pretén estimular la recerca i el coneixement sobre les representacions teatrals de “Els Pastorets”, tant des d’un punt de vista històric com antropològic i social i en relació als diferents àmbits que hi intervenen com són la història, l’escenografia, el text literari, les entitats i grups amateurs que els representen. També poden aspirar a l’ajuda estudis que analitzin les representacions en un context territorial ampli o de manera comparativa.

‘Els pastorets’ tenen el seu origen en les representacions medievals que se celebraven a l’interior de les esglésies el dia de Nadal, sobretot durant la missa de matines que més tard esdevindria la missa del gall. A finals del segle XVIII i principis del XIX, ja hi ha notícies de les representacions en cases de nobles, deslligades de la litúrgia. Avui ‘Els pastorets’ ja han superat l’àmbit religiós per esdevenir moltes vegades un signe d’identitat del lloc on es representen. I el cert és que la tradició de representar els Pastorets continua més viva que mai i cada any mobilitza milers d’aficionats al teatre. Segons dades de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, el 2019 es van fer Pastorets a 52 municipis, amb un total de 250 representacions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa