Tornaveu
Els Pastorets conquereixen el Liceu

Cultura popular. Durant moltes dècades, les esferes elitistes es van referir despectivament a aquest concepte, talment fos una ocurrència graciosa o senzillament un oxímoron sense fonaments sòlids. Fruit d’aquest menyspreu en sorgí una altra paraula, “folklòric”, per fer referència a aquelles expressions tradicionals desfasades, dignes de ser oblidades. Una arrogància que no ha aconseguit arrelar en la mentalitat col·lectiva de la societat catalana; generació rere generació, els catalans han volgut seguir practicant aquelles expressions que defineixen la seva identitat.

En aquest context, que el Liceu decidís representar Els Pastorets de Folch i Torres (2014) fou un gran triomf de la cultura popular. El reconeixement que l’amateurisme teatral, i més concretament els elencs que representen obres tradicionals, havia sabut guanyar-se un prestigi consolidat. Contràriament, podem plantejar-nos si l’obra “Els Pastorets, cantata de Nadal” hagués tingut les portes obertes al centre neuràlgic de l’òpera barcelonina.

El concert va ser presentat 2006 gràcies a la col·laboració de dos aclamadíssims artistes catalans: Albert Guinovart (Mar i Cel, Scaramouche) i Jordi Galceran (El mètode Gronholm, El crèdit). Malgrat que es tracta d’una versió actualitzada, els 20 números musicals, adreçats especialment a un públic infantil, respecten l’estructura original del text de Folch i Torres.

El gran èxit d’assistència pràcticament ha obligat la renovació de l’espectacle al Liceu. Enguany, el concert s’interpretarà el 17 i 18 de desembre i anirà a càrrec de l’Orquestra Simfònica del Liceu i el cor de veus blanques Vivaldi-Petits Cantors de Catalunya. Si desitgeu més informació sobre aquest combat poc convencional entre el Lluquet, el Rovelló i Satanàs, seguiu aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa