Tornaveu
Comença la temporada d’uns Pastorets reinventats i adaptats a la Covid
Aquest cap de setmana arrenca la temporada dels Pastorets, que oferirà prop de 130 representacions arreu del territori durant els mesos de desembre i gener. Enguany serà una temporada atípica, més reduïda –en nombre de grups, d’espectacles i de participants– que altres anys, però també més innovadora, en què veurem nous formats, versions adaptades al context, textos originals, referències a l’actualitat i a la Covid, i també espectacles en línia.

Aquest dissabte 19 de desembre, els Lluïsos d’Horta de Barcelona estrenen els Pastorets Confinats, una versió de l’obra Dimonis i Pastorets que enguany han adaptat i reduït –de més de 100 actors a només 19–, i en què han incorporat un nou personatge, la Covid-19. També dissabte, el Teatro Casino Prado de Sitges acollirà els Pastorets Confi…dencials, una proposta escrita expressament per a l’ocasió, amb bones dosis de crítica i d’humor, que convidarà al públic a descobrir les interioritats de l’espectacle.

Les representacions de Sitges i els dels Lluïsos obriran d’aquesta forma la temporada de Pastorets més atípica. Lleonard del Rio, president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, destaca que, malgrat les restriccions, es preveu que es facin unes 130 representacions, una mica més de la meitat que l’any passat. “Per adaptar-se a la normativa, la majoria dels grups han optat per fer versions reduïdes, tant en durada com en nombre d’actors, però alguns també preparen propostes innovadores, des de lectures de poemes de Nadal fins a representacions que conviden més a la reflexió”, passant per espectacles al carrer, com a Berga, per evitar les restriccions d’aforament.

Pastorets en línia i en format sèrie

També hi ha grups que aposten per representacions en línia. És el cas dels Pastorets Confinats de Rubí, que es podran seguir per les xarxes, o dels Pastorets de L’Espluga de Francolí, que han enregistrat un vídeo amb un recull de cuplets de tots els temps.

Els Pastorets de Navarcles s’han reinventat en format de web-sèrie de 10 capítols, titulada Això no hi ha qui ho aguanti!, que, des d’inici de mes, emeten per les xarxes socials amb molt bona rebuda. Laia Medalla, membre del grup, va ser qui va tenir la idea en veure que no es podria fer representacions amb normalitat, i per tal de “mantenir viva la passió pels Pastorets”. En la sèrie hi participen els 32 actors i actrius del grup i cada capítol, en format de càpsula breu, trasllada els personatges de Folch i Torres a l’actualitat i a la vida quotidiana, on pateixen les mesures de confinament.

Assajos en grups reduïts i telemàtics

El president de la Coordinadora explica que, tot i que sobre l’escenari poden haver-hi fins a vint actors, a l’hora d’assajar és més difícil, perquè els grups han de ser de sis persones i els desplaçaments estan restringits. Per això, Del Rio reclama que els Pastorets tinguin la mateixa consideració que els professionals de les arts escèniques: “La línia entre una feina remunerada i una que no és cada dia més fina. El més important és que la cultura i la cultura popular puguin tirar endavant, sigui del tipus que sigui”.

Imaginació per reinventar-se

Del Rio destaca que la Covid els ha obligat a reinventar-se: “Els grups han hagut de posar imaginació, adaptar els textos, buscar formats diferents, fer difusió en línia… I això és bo, perquè potser descobrim nous públics, noves maneres de fer les coses. A vegades la gent no ens plantegem fer canvis, provar nous horaris, noves versions, i ara és el moment d’experimentar-ho”.

I destaca que des de la Coordinadora l’objectiu principal és mantenir la tradició viva i els grups actius, “que la gent vegi que es poden fer coses i que no es perdin les ganes. I que en anys vinents en sortim reforçats”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa