Tornaveu
Arrenca la temporada de Pastorets

Juntament amb els pessebres, la gran tradició per excel·lència del Nadal són Els Pastorets. Dissabte ha arrencat la temporada a Ulldecona (Montsià), amb una representació renovada que ha apostat per donar protagonisme a les dones i als actors secundaris. Aquest cap de setmana, 17 i 18 de desembre, s’hi sumaran una quinzena de Pastorets arreu de Catalunya: a Badalona, Sabadell, Rubí, Bigues i Riells, Premià de Mar, Igualada i Barcelona. Juntament amb la versió de Folch i Torres, que tornarà a ser la més presentada, hi trobarem adaptacions de textos de Ramon Pàmies, Josep Miralles i Salvador Prat i Serafí Pitarra, i versions musicals, lliures, reduïdes, etc.

Fins a principis de febrer, els grups de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya oferiran una cinquantena llarga de muntatges diferents i més de dues-centes funcions. Aquests són alguns dels Pastorets que s’estrenen el cap de setmana.

Sabadell

La Joventut de la Faràndula presenten un any més (i des de 1947) Els Pastorets de Josep Maria Folch i Torres. Després de les restriccions per la pandèmia, el muntatge recupera el gran format i dimensions, i també nou director, Joan Monistrol que ha efectuat nombrosos matisos tant al text com a la interpretació.

Funcions: dies 17, 18, 24 i 26 de desembre; i 1, 8, 14 i 15 de gener, sempre a la tarda (a les 18.00 h, amb l’excepció del 24/12, a les 17.00 h)

També a Sabadell, aquest dissabte tornen els Pastorets del Teatre Parroquial Sant Vicenç, que celebren 80è aniversari. Compten amb una posada en escena espectacular i mobilitzen més de 150 persones. L’entitat va ser guardonada el 2021 amb el Premi BBVA a l’Entitat de l’Associacionisme Cultural Català.

Funcions: 17, 18, 26 desembre, 1, 6, 7, 8, 14 15, 22 de gener (a les 17.30 h).

Badalona

El 2021 El Círcol de Badalona va celebrar cent anys dels seus Pastorets, adaptació del text de Josep Maria Folch i Torres. Enguany, abans de l’estrena el dia 17, oferirà durant aquesta setmana tastets a les biblioteques per presentar diferents escenes i personatges de l’obra.

Funcions: 17, 18, 30 de desembre, i 7 i 8 de gener (18.00 h, menys el dia 18, a les 11.00 h, versió reduïda).

Barcelona

A Barcelona aquest cap de setmana trobem Pastorets als barris de Gràcia, Horta, el Clot, Poblenou, Sarrià i Sant Pere.

La secció de teatre del Centre Moral i Instructiu de Gràcia ofereix la versió més tradicional, amb l’adaptació d’Els Pastorets de Josep M. Folch i Torres, en què participen més de 120 de persones. El Centre de Sant Pere proposa una versió lliure i musical, dirigida per Vanessa Claramunt i Eduard Asensio, i també els Lluïsos d’Horta opten per una adaptació lliure de diversos Pastorets. L’Orfeó Martinenc adapta el text de Josep Miralles i Salvador Prat Jesús és nat, mentre que el Cercle Catòlic de Gràcia, el Centre Moral i Cultural del Poblenou i el Centre Teatre de Sarrià posen en escena L’estel de Natzaret.

Rubí

El grup escènic del Casal Popular, Escola de sardanes Flor de Neu i Escola municipal de música Pere Bures presenten Els Pastorets, de Josep M. Folch i Torres, al Casal Popular de Rubí.

Funcions: 17 i 18 de desembre, i el 7 i 8 de gener (a les 18 h)

Igualada

Els tradicionals Pastorets d’Igualada, organitzats per l’Esbart Igualadí, tornaran a mobilitzar més de cent persones en aquest espectacle familiar. Oferiran quatre funcions, la primera aquest diumenge 18, que serà una preestrena en versió reduïda dedicada a Marató de Televisió de Catalunya.

Funcions: 18, 16 de desembre (a les 18.00 h), i 8 i 15 de gener (a les 11.45 h).

Mataró

Els Pastorets de Mataró s’estrenen el dia de sant Esteve. Abans, a partir del 16 de desembre es podrà visitar a l’Ateneu Centre Cultural l’exposició La força dels Pastorets. En realitat són dues exposicions en una: Les mirades dels protagonistes dels Pastorets de Mataró, del fotògraf Enric Lucena, i Un país de Pastoret, amb imatges dels grups d’arreu de Catalunya. Organitzada per la Sala Cabanyes de Mataró i la Coordinadora de Pastorets, la iniciativa vol fer valdre la capacitat dels Pastorets per adaptar-se i reinventar-se que han mostrat durant la pandèmia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa