Tornaveu
Àngels i dimonis omplen els teatres de Catalunya 

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya agrupa 51 espectacles que mouran 5.750 participants i més de 60.000 espectadors

Aquests dies de Nadal molts teatres de Catalunya s’obriran i s’ompliran de milers d’actors i espectadors per donar vida a les representacions de l’espectacle nadalenc dels Pastorets, una de les manifestacions tradicionals més genuïnes del nostre país.

Els mes matiners ja s’han estrenat els passats 9 i 14 de desembre, mentre que el plat fort de Pastorets serà entre el dia de Nadal i el cap de setmana del 29 de desembre, un diumenge en què s’arribaran a posar en escena els Pastorets a 41 teatres al mateix temps. Molts es perllongaran fins a mitjan gener i fins i tot hi ha qui manté aixecat el teló fins a primers de febrer.

A partir de diferents textos i guions, els Pastorets són reflex d’una mateixa il·lusió col·lectiva: utilitzar el teatre per a presentar la història universal del Nadal, mantenint una tradició de segles i convertint-la en una festa ritual que aplega petits i grans, a gent de tota creença i procedència i que, majoritàriament, conserva una gran vitalitat.

51 espectacles integrats a la Coordinadora de Pastorets de Catalunya

Són els que integren la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, un ens que va constituir-se l’any 2006 amb l’objectiu d’esdevenir un fòrum de relació entre els grups i un motor per a la posada en valor i difusió com a referent cultural. Una altra de les finalitats de la Coordinadora és fer de pont de connexió amb l’entorn i els nous canals de difusió, i convertir-se en eina d’intercanvi i de formació.

Aquests 51 espectacles es distribueixen territorialment en una vintena de comarques que abracen tot el territori de Catalunya: del Ripollès al Barcelonès i del Montsià al Baix Empordà. Aquest any oferiran 217 representacions i mouran aproximadament 5.750 participants entre actors i actrius, cantaires, dansaires, musics, tramoistes, tècnics i organitzadors. Es compta que per aquests espectacles de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya hi passaran força més de 60.000 espectadors.

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya té en funcionament una pàgina web –que està transformant la seva imatge i continguts– on es difon tota la informació i imatges dels 51 espectacles integrats a la Coordinadora i també edita un fulletó amb la informació pràctica de textos representats, dates, hores, llocs i altres temes d’interès.

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya, en paraules del seu president, Josep M. de Ramon, vincula la permanència de la tradició d’Els Pastorets al tarannà del país: “La història d’un país que s’aplega per a compartir les coses senzilles però que s’esforça en tirar endavant les seves il·lusions i grans reptes per més difícils que semblin, malgrat tots els aires que hi puguin bufar en contra”.

Els Pastorets en el decurs de la seva història han estat i són un viver d’associacionisme, de formació en el lleure, d’integració i de convivència de la gent d’aquest país, han esdevingut una escola de teatre i un focus de civisme i de ciutadania i s’han convertit en ensenya i signe d’identitat del lloc on es representen.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Mateu a gener 04, 2014 | 11:23
    Mateu gener 04, 2014 | 11:23
    Molt be Josep M.els desitjos es que cada any vagui amplian-se la coordinadora de Pastorets de Catalunya. Recordant que aquesta Tradició es posible entre tots els que estan vinculats amb algun grup de pastorets i el public assistent a les representacions.. Molt Bon pastorets

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa