Tornaveu
Òpera de butxaca al Tradicionàrius: La Balada d’en Solé Sugranyes

Continuen les actuacions a la 36a edició del Tradicionàrius, i aquest divendres 24 de febrer es podrà gaudir d’una òpera de butxaca de polifonies tradicionals de la mà de La Balada d’en Solé Sugranyes, que actuarà a les 20.30h al CAT.

La vida d’un militant anarquista

La Balada d’en Solé Sugranyes és una òpera a la manera de les antigues balades. La proposta ressegueix els tres darrers anys de la vida del militant anarquista Oriol Solé Sugranyes fins a la seva mort l’any 1976. Una obra singular i innovadora, on les modalitats rítmiques antigues es barregen amb la temàtica recent en un ambient de contemporaneïtat que traspassa els referents tradicionals.

L’escriptura dels versos i de les músiques és obra de Jaume Aiats, que va explicar que pretén amb aquesta obra que “ningú quedi indiferent, que es despertin emocions”, resseguint la història del militant anarquista que la Guàrdia Civil va matar el 6 d’abril del 1976 a Sorogain (Navarra), a punt de travessar la frontera. En alguns casos fa servir com a element constructiu alguna melodia recollida de l’oralitat i en altres crea noves melodies per aquesta ocasió. De manera constant fa ús del ‘cant a veus’, polifonies tradicionals. No segueix un cantant representant un personatge concret, sinó una veu col·lectiva que va assumint la veu del protagonista, les descripcions dels fets i les expressions emocionals i líriques, alhora que també incorpora recursos d’acció teatral amb la participació del públic.

L’espectacle és una coproducció entre la Fira Mediterrània de Manresa, l’Atlàntida. Centre d’Arts Escèniques d’Osona i el CAT Tradicionàrius.

Jaume Aiats

Jaume Aiats és violinista, cantant i professor d’etnomusicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat director del Museu de la Música de Barcelona (2012-2020), cap del departament de musicologia a l’Escola Superior de Música de Catalunya (2000-2005) i professor convidat a la càtedra Joan Coromines de la Universitat de Chicago (2018). Ha estudiat principalment les polifonies orals dels països mediterranis i la música oral catalana. És el responsable dels grups de polifonies tradicionals la Nova Euterpe i Tornaveus, treball plasmat en els reculls 35 cants que he sentit 37 cants més que he sentit (Ficta, 2019 i 2020). 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa