Tornaveu
Un nou impuls per les bitlles catalanes

En el marc de IV Congrés de Bitlles, estudiosos i representants associatius debatran telemàticament sobre el futur d’aquest joc tradicional a les terres de parla catalana. Els principals objectius de les jornades de debat són crear xarxa entre el teixit associatiu, millorar les eines de comunicació dels clubs i entitats, sol·licitar un major reconeixement institucional i recuperar el sentit lúdic i comunitari de la competició. D’altra banda, també es contempla crear una confederació que reuneixi totes les sensibilitats del col·lectiu.

Per canalitzar millor el debat, aquests objectius s’estructuraran en quatre eixos temàtics: les bitlles al món, les modalitats jugades a Catalunya, el vessant patrimonial, i la relació amb el món de l’educació i el lliure. La Coordinadora Intercomarcal de Bitlles / Birles (CIB), en actiu des de mitjans dels anys 80, ha assumit l’organització de les ponències.

Com a prèvia al programa oficial, dijous 24 es publicaran conferències i píndoles de temàtica genèrica. Algunes de les temàtiques que es tractaran són la diversitat de les bitlles en el context europeu, la relació entre les festes i les bitlles, el relleu generacional del joc, i també se n’oferirà una visió històrica de la seva pràctica a Catalunya, a càrrec de Pere Lavega, president de l’Associació Europea d’Esports i Jocs Tradicionals.

La inauguració del Congrés, dissabte 26 (09:45), anirà a càrrec de Víctor Baroja. El president de la Federació Catalana de Jocs Tradicionals dissertarà sobre “Associacionisme, esport i altres aspectes organitzatius de les bitlles a Catalunya”. A continuació, representants associatius compartiran exemples de bones pràctiques en l’àmbit educatiu, la relació amb altres jocs i la recuperació del joc, entre altres. Experiències concretes que han contribuït a millorar el coneixement sobre el joc en diferents àmbits. Totes les intervencions podran veure’s telemàticament a través dels enllaços que la CIB anirà publicant al seu perfil Facebook.

Malgrat que els congressos pertanyin per definició a l’àmbit teòric, és inevitable que també incorporin un element lúdic si tracten sobre jocs populars. Així, diumenge 27, durant la trobada de representants d’associacions i clubs de bitlles que es viurà al Santuari Mare de Déu de la Misericòrdia, tindrà lloc una tirada individual de bitlles. Per complir amb la normativa sanitària exigida per la Covid-19, aquesta competició no es farà per equips.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa