Fa unes dècades, jocs tradicionals i mil·lenaris com la morra o la lluita de bac estaven a punt de desaparèixer. Ara a La Ràpita l’associació Morràpita celebra jornades a escoles i instituts, campionats d’estiu i fins i tot hi ha una lliga catalana de morra. I a les Terres de l’Ebre diverses escoles de karate ensenyen el bac, una modalitat esportiva que cada cop té més aficionats. Reconèixer la tasca de les entitats i persones que han fet i fan possible la recuperació i promoció d’aquest patrimoni cultural arreu de Catalunya ha estat l’objectiu de la 1a Gala del Joc Tradicional, que es va celebrar el dissabte 18 a la tarda a l’Auditori Sixto Mir de la Ràpita.
L’acte principal de la Gala va ser l’entrega dels I Premis Baldufa, uns nous guardons amb què la Federació Catalana de Jocs Tradicionals vol concretar aquest reconeixement. En aquesta primera edició es van lliurar onze premis en cinc categories. Morràpita va rebre el premi Aniversari pels seus quaranta anys celebrant el Campionat de Festes Majors de la Ràpita. Un reconeixement que va compartir amb la Coordinadora Intercomarcal de Bitlles/Birles de Reus, que també impulsa campionats des de fa quatre dècades.
En la categoria Una vida dedicada al joc, es va premiar a Arcadi Salada i Montse Potrony, “per portar el joc de la baldufa al segle XXI”; a Francisco Balagué i a M. Cinta Comes, “per mantenir i estimar el joc de la morra des dels anys en què comandaven el Bar Montsianell”; a Daniel Cervera, “per mantenir, recuperar i difondre amb exposicions la memòria lúdica senienca”, i a Víctor Baroja, per ser “impulsor i alma mater de la FCJEDT”.
Joan Martínez, fabricant de bitlles de Vilanova i la Geltrú, va rebre el premi Amics del Joc Tradicional, mentre que l’Associació La Tanguilla d’Arganda del Duero (Burgos), que compta amb un museu dedicat al joc, va rebre el premi Entitats amigues.
Finalment, es va dedicar un guardó a títol pòstum a Juan José Valldepérez per la tasca de “recuperació i transmissió d’una modalitat de lluita tradicional del bac i esdevenir-ne un mestre de mestres”.
Des de la FCJEDT valoren molt positivament aquesta cita, que va comptar amb una bona participació i repercussió i va servir per donar visibilitat al joc tradicional. Per Tomàs Ginestra, responsable de comunicació de l’entitat, va ser un acte “molt emotiu, perquè la gent està molt implicada i veure que jocs tradicionals que estaven a punt de perdre’s s’estan recuperant a poc a poc és una alegria per a moltíssima gent”.