Tornaveu
La lluita de bac: les arts marcials catalanes

No és necessari viatjar a països i cultures asiàtiques per trobar arts marcials catalanes. El bac és un estil de lluita comú a les Terres de l’Ebre fins fa cinquanta anys. Actualment, quatre escoles de karate treballen en la recuperació d’aquesta expressió cultural, reconeguda recentment com a pràctica esportiva per la Generalitat de Catalunya. Es desitja que els setanta alumnes matriculats que en formen part siguin l’embrió per tornar a popularitzar la festa. Miquel Castro en parla en el sisè capítol del podcast Enjogassades

Els lluitadors de bac, abraonats un sobre l’altre, han d’intentar tombar l’adversari a terra. De fet, l’expressió ebrenca “fotre’s un bac” significa caure a terra. En la modalitat esportiva, guanya el competidor que assoleix quatre punts, obtenint-ne dos quan el seu rival cau completament d’esquena, i només un quan ho fa de costat. Els campionats se celebren en esdeveniments culturals com la Plantada de l’Arròs de Deltebre, la festa Somriu de Sant Jaume d’Enveja i el programa Orígens de Sant Carles de la Ràpita. A més, també s’organitzen exhibicions en la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta i en la Festa de la Sega a Deltebre. Aquests són alguns dels pobles -caldria afegir-hi La Cava, Camarles, Gandesa, fins i tot punts del País Valencià- on es practicava la lluita de bac.

Una segona modalitat de la lluita del bac ensenya tècniques de defensa personal, relacionades amb les eines/armes que disposava la pagesia fa uns cents anys: forques, gaiatos, mànecs d’aixades, navalles… Per aquest motiu, explica Castro, els avis que coneixen les tècniques són “reticents a explicar-les”. Segueix molt arrelada la idea que millor no compartir-les, o només amb els fills o persones molt pròximes, per si mai “s’ han de fer servir”. Les millors habilitats que ha de posseir un lluita, prossegueix Castro, són la força, l’agilitat, la preparació de la musculatura (sobretot del coll), la tècnica, i la preparació en saber caure sense lesionar-se.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Antoni Costes a octubre 13, 2023 | 00:29
    Antoni Costes octubre 13, 2023 | 00:29
    Em sap greu dir-ho, però no hi ha ni un sola font oral o escrita antiga on es relacioni la lluita del Bac. Aquesta lluita és una pràctica moderna (finals del segle XX ) a partir de tècniques d’arts marcials orientals i de la lluita grecorromana que va estructurar un bon professor de karate i millor persona. Mai al delta va haver-hi cap practica reglada o amb una tècnica concreta de lluita i menys amb estris del camp.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa