Tornaveu
‘Enjogassades’, nou espai radiofònic sobre els jocs tradicionals
Donar a conèixer el joc de la morra, el bèlit o les bitlles catalanes; conèixer la campiona espanyola de io-io i un fabricant de ballarugues; promocionar els festivals i activitats sobre els jocs tradicionals que es fan arreu dels Països Catalans; visibilitzar les persones i entitats i que hi ha al darrere i, sobretot, fer jugar, és l’objectiu d’Enjogassades, un nou espai radiofònic de la Federació Catalana de Joc Tradicional (FCJT).

Tomàs Ginestra, responsable de comunicació de la FCJT i conductor del programa, explica que Enjogassades farà un recorregut setmanal pels jocs tradicionals –des del bèlit, la lluita del bac o les bitlles araneses– i també per les entitats i associacions que els impulsen, com poden ser els Foners Catalans, la Companyia de Jocs l’Anònima o l’Associació Cultural del joc del Bèlit. Es podrà escoltar a les plataformes iVoox i Soundcloud.

El primer capítol d’Enjogassades, Morra ha entrevistat Víctor Baroja per conèixer la història i la feina de la FCJT, que treballa des del 2017 per recuperar i mantenir vius aquells jocs que “abans s’havien jugat moltíssim i que han entretingut generacions i generacions de persones”.

En l’entrevista, Baroja ha explicat que la pandèmia ha impactat molt “en l’essència” de la federació, perquè “la nostra activitat principal són en els carrers i les places, les trobades amb la gent”. Però també ha apuntat que aquest temps ha estat una oportunitat per “repensar-se”, i en molts casos el carrer s’ha suplert per l’espai virtual, amb moltes trobades i jocs en línia: “L’objectiu era que durant la pandèmia no es deixés de jugar, i hem entrat dintre de les cases, hem fet jugar a les famílies, i això ens ha fet molt feliços”.

El conductor avança que el pròxim capítol estarà dedicat al bèlit, un joc és especialment popular a Girona, on des de l’any 2005 l’Associació Cultural Va de Bèlit va recuperar-lo al barri de Sant Narcís.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa