Tornaveu
El Diccionari Fabra, tresor dels jocs tradicionals

Més enllà de passar a la història de Catalunya com la persona que va ordenar i estandarditzar la llengua, Pompeu Fabra és recordat, en l’àmbit personal, com un tipus metòdic. Segons el testimoni de les persones que el van conèixer, era un home discret, amant de la tranquil·litat, puntual i avesat complir uns horaris estrictes, i com a curiositat, molt crític amb les persones que –com el seu company, el dramaturg Josep Maria de Segarra—tenien el costum de renegar amb freqüència. Segons aquesta descripció “britànica” del personatge, és difícil imaginar-lo com un coneixedor dels jocs tradicionals.

I tanmateix, el Diccionari General de Llengua Catalana, conegut popularment com el Diccionari Fabra en homenatge al seu autor, n’està ple de referències. En el buidatge que han realitzat de l’obra, Víctor Baroja i Òscar Garcia han trobat més de 400 entrades que hi fan referència. Els membres de la Cia. de Jocs l’Anònima n’exposaran algunes en la conferència Pompeu Fabra, la paraula i el joc. Els jocs que amaga el diccionari, que tindrà lloc el dijous 13 de desembre (20:00 h) a la sala de ball de la Casa dels Entremesos (Carrer de les Beates, 2, Barcelona).

A través del Diccionari Fabra, apunta Baroja, “hem descobert referències a l’àmbit del joc que no estan documentats a altres llocs o que eren pocs coneguts: esports, jocs de canalla, materials per a jocs, etcètera”. Especialment representats hi estan la lexicografia relacionada amb el billar, que durant el primer terç de segle va entrar amb gran puixança als cercles ateneístics, i també els jocs de cartes. En el març de l’Any Pompeu Fabra, avança el Baroja, s’està sospesant la possibilitat d’editar una publicació sobre tot aquest corpus teòric.

A l’espera d’aquestes novetats, la xerrada de Garcia i Baroja a La Casa dels Entremesos permetrà conèixer en quins ítems han estat catalogats les 400 referències esmentades. Els assistents no només podran conèixer alguns jocs oblidats o mig desapareguts, sinó també passar una estona d’allò més entretinguda aprenent a jugar-hi.

La xerrada Pompeu Fabra, la paraula i el joc ha estat organitzada per la Cia de Jocs l’Anònima i l’Associació de Festes de la Plaça Nova.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa