Tornaveu
“Volíem fer un espectacle que destaqués que les persones som les importants, les que donem ànima als gegants i capgrossos”
Amb gairebé 40 anys de vida, la Colla de Geganters de Vilassar de Dalt ha estat sempre una entitat molt proactiva i arrelada a la seva vila. Amb l’objectiu de dinamitzar els gegants del seu poble i donar-los a conèixer arreu de Catalunya, van ser una de les entitats fundadores de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i, actualment, organitza diverses trobades comarcals i actes de tota mena arreu del país. La voluntat i predisposició a organitzar activitats tampoc els ha aturat en aquests anys tan convulsos. El mes d’abril van presentar Ànima: Cercant l’esperit dels gegants, un espectacle amb el qual han guanyat el Premi Arç Cooperativa a l’Activitat als Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural.

El passat 25 de novembre vau guanyar el Premi Arç Cooperativa a l’Activitat als Premis Antoni Carné pel vostre espectacle Ànima. Com va sorgir la idea?

Quan va esclatar la Covid-19 al mes de març de 2020 i ens van confinar, tot just ens trobàvem preparant els actes de la festa major dels Sants Màrtirs de Vilassar de Dalt, que se celebra el mes d’abril. També organitzàvem una trobada, que vam acabar muntant en format virtual de forma improvisada. La nostra voluntat, però, era que, a la mínima que es pogués sortir al carrer, organitzéssim alguna cosa. En ser jo també tècnic de cultura, sabia que havíem d’organitzar algun acte adaptat a les circumstàncies: amb la gent asseguda, per exemple. La nostra voluntat era fer-ho a la festa major d’agost de 2020. Com més aviat ho poguéssim fer, millor. Teníem ganes de tornar a connectar amb la gent del nostre poble. La festa major, però, finalment no es va celebrar. A partir d’aquell moment, és quan vam decidir que el mes d’abril de 2021 celebraríem l’espectacle.

Què volíeu transmetre?

Volíem fer un espectacle que realment expliqués què havia passat i que fes entendre que als gegants ens els estimem molt i que la cultura popular és la base, però que som les persones les importants, les que donem ànima als gegants i capgrossos. Per aquest motiu, també vam decidir crear un espectacle que inclogués altres entitats del poble. Amb l’excusa de buscar l’ànima dels gegants, al final el que estàvem fent era un homenatge a tots, a tota aquella gent que des de l’associacionisme lluitem per seguir endavant.

Aproximadament, quantes entitats del poble hi van participar?

Al voltant d’unes set o vuit entitats i una seixantena de participants. Vam demanar-ho a entitats que també creiem que són importants i que tenen relació amb la festa major, com ara la Confraria dels Sants Màrtirs, els diables o el grup de teatre del casal. Els vam demanar que ens donessin un cop de mà portant capgrossos, posant les veus als personatges de l’espectacle, etc.

Quina va ser la resposta del públic?

Molt bona. El públic és importantíssim i aporta sentit a allò que fas, però també volíem implicar-lo. Que fes, per exemple, un pas endavant i es posés sota les faldilles d’un gegant o agafés un instrument. Tots aquests actes fan que tot cobri un sentit i que hi hagi ànima. Era amb la voluntat que la gent de Vilassar fos conscient perquè moltes entitats hem perdut múscul arran de la Covid. En general, ens ha passat a totes les entitats de cultura popular i de l’associacionisme cultural.

Heu detectat aquesta pèrdua de múscul a la vostra entitat?

A la nostra entitat com a tal no. Per sort, ens hem mantingut tots. Des de la direcció organitzàvem reunions contínues per mantenir el contacte i la sensació de trobada encara que no hi hagués un objectiu clar. El que és cert, però, és que tots ens hem tornat una mica més mandrosos. Hem perdut el ritme. Nosaltres érem una entitat molt activa. Fèiem unes 30 sortides a l’any. Les nostres trobades de gegants sempre han estat grosses, d’unes 25 colles participants. Aquest any, tot i que hem fet força sortides, costava més agafar aquell ritme.

Quines activitats heu pogut organitzar aquests mesos?

El passat mes d’octubre vam organitzar la 30a Trobada de Gegants del Maresme i va ser una gran festa. Per sort, com que teníem projectes propers on ens havíem de posar les piles, ens hem mantingut més vius durant aquest temps.

Com a colla gegantera, què han suposat per a vosaltres les trobades estàtiques i les mostres de balls?

Al començament hi anàvem a moltes i ens feia molta il·lusió perquè almenys fèiem alguna cosa. Amb el temps, però, arribava un moment on ja ens sentíem cansats. Suposava molt d’esforç per només actuar tres minuts. És per aquest fet que, quan vam celebrar la Trobada Comarcal que comentava anteriorment, ens vam negar a muntar una mostra estàtica de balls. Els carrers són nostres com sempre ho han estat i vam fer una cercavila. Som prou seriosos per a demostrar que podem fer les coses controlades i amb la màxima normalitat possible.

Teniu altres projectes futurs en ment?

Per a nosaltres, el premi que hem guanyat no és només un reconeixement a la nostra tasca com a entitat, sinó que també repercuteix en seguir potenciant la nostra activitat, els nostres projectes i la cultura popular. L’any que ve, per exemple, els gegants centenaris fan 110 anys. Tenim un projecte de restauració entre mans per recuperar la seva imatge original, ja que amb els anys han patit molts accidents. Els diners guanyats al premi ens serviran per a aquesta tasca. Més que fer una festa, la celebració se centrarà a recuperar-los, en invertir en la seva imatge i tenir-los macos i vius. Aquest és el projecte que tenim més proper, però la nostra il·lusió és que l’1 de maig puguem celebrar la 40a Trobada de Gegants. Poder tornar a ballar i tenir la sensació d’estar on sempre hem estat, és il·lusionant.

L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català vol agrair la implicació activa de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA en l’organització daquest certamen i en el foment de la cultura popular catalana.

També desitja mostrar el seu agraïment a totes les institucions i empreses que col·laboren en la seva organització: Previsora General, Arç Cooperativa, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa