Tornaveu
Una xerrada explora el lligam entre els Gegants del Pi i la nissaga Casserras, referents de la imatgeria festiva a Catalunya

Al llarg dels segles són molts els escultors que han arreglat els desperfecte que patien els Gegants del Pi. Les figures actuals, obra de Ramon Amadeu -els grans- i de José Galceran -els petits- van ser recuperades el 1960 i restaurades per un jove Manel Casserras i Boix. Ell va haver de reconstruir-les a partir de les restes trobades a les golfes de Santa Maria del Pi, una tasca que el va consolidar com a constructor de gegants. Quan Manel Caserras va morir, el seu fill, Josep Manel, va agafar el relleu, i des de llavors la família Casserras, des del seu taller de Solsona, s’ha cuidat d’arranjar els quatre Gegants dels Pi, de fer-ne les rèpliques i els vestits.

Explorar aquest lligam de més de 60 anys és l’objectiu de la xerrada que oferirà dijous (20 hores) la néta de Manel Casserras, l’actual conservadora de les figures: Sessa Casserras. Ella, juntament amb la seva germana Meme, i amb l’ajut de la mare seva mare, Teresa Moreno, segueixen al capdavant del taller a Solsona (des del 1992 en un nou emplaçament) que continua en plena activitat creativa, mantenint una mateixa essència, un estil, una estètica pròpia: la marca Casserras.

La xerrada, organitzada per l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi, s’emmarca en el marc de Festes de Sant Josep Oriol 2019 i la commemoració dels 350 anys de la primera referència documentada dels gegants petits del Pi, l’Oriol i la Laia. El plat fort d’aquesta celebració és la exposició ‘Gegants petits, xics, camacurts i ballarics. 350 anys dels Gegants Petits del Pi’, que repassa els tres segles i mig d’història i anècdotes de les figures a través de fotografies, documents històrics i objectes. Es pot visitar fins al 23 de juny a la Casa dels Entremesos.

Més informació en aquest enllaç

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa