Tornaveu
Una segona vida per als gegants del Poble Espanyol

Van néixer l’any 1988 al taller de Can Boter, a Tiana. El Marcel i la Clara, ben plantats i amb una indumentària que els identificava com a membres de la classe benestant, representaven els primers visitants del recinte del Poble Espanyol, inaugurat l’any 1929 amb motiu de la Segona Exposició Internacional. Aviat la família de gegants va créixer, i el 1989 s’hi va sumar la gegantona Mary Santpere, un dels personatges més populars de l’escena barcelonina, actriu, vedet i humorista coneguda també per la Reina del Paral·lel. En un primer moment va ser exposada a la Taverna d’en Benito Vela, i després va ser portada al recinte del Poble Espanyol per ser mostrada amb la resta de figures del parc. I encara més, a la família s’hi va sumar una comparsa de quatre gegantons que representen les estacions de l’any – la Rosalia, en Feliu, la Paulina i l’Andreu- i deu capgrossos que simbolitzen els districtes de la ciutat a través dels seus personatges més característics.

Però aquesta família ha passat molts anys inactiva, fins que un grup de veïns del barri de Sants han decidit de formar una colla i tornar a fer-los ballar. Després de ser restaurats al taller Drac Petit (Terrassa) per Jordi Grau, les peces es presentaran diumenge 8 de març amb una festa al Poble Espanyol, i estrenaran vestits. A més de la nova colla gegantera, que es diu ‘El Poble’, hi participaran vuit agrupacions més vingudes d’altres barris de la ciutat. En total, una trentena de gegants, gegantons i capgrossos seran protagonistes d’una jornada festiva amb tota mena d’activitats per a infants. Hi haurà tallers per a aprendre a fer capgrossos de paper, iniciar-se en el ball de bastons i fins i tot portar un gegant, a més de l’espai ‘Dibuixa i pinta’, relacionat amb la cultura popular, castells inflables, pintacares, taller de titelles de dit i l’espectacle familiar de teatre Valentina, de la companyia Forani Teatre. La presentació oficial de la colla serà a les 13.30 a la plaça Major, on en Marcel i la Clara renovats estrenaran un ball.

Amb la creació d’una nova colla gegantera, el Poble Espanyol es consolida com a nucli de cultura i lleure familiar. L’agrupació té la intenció de participar en més trobades geganteres de Barcelona i de la resta del país per fer que les seves peces siguin conegudes.

Programa detallat – Activitats diumenge 8 de març:

Preu: 5 euros. Els menors de 12 anys tenen entrada gratuïta

De 10:30h a 12h. Taller d’elaboració de titelles

11h. Plantada de gegants

D’11h a 12h: Taller “Com portar un gegant”

13:30h. Ball de gegants (apadrinament dels Gegants del Poble)

Des de les 11h i fins les 17h: castells inflables, mercat de productes gastronòmics, pintacares i espai “Dibuixa i pinta” (relacionat amb la cultura popular catalana)

12:30h. Espectacle de titelles Valentina (Cia. Forani Teatre)

De 15h a 17h. Taller d’elaboració de capgrossos amb bosses de paper

De 16h a 17h. Taller i exhibició de ball de bastons

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa